Η Feijoada είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της Βραζιλίας. Η καταγωγή της χάνεται στα βάθη της ιστορίας και είναι ένα φαγητό που συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η πλούσια γεύση της, η ζεστή υφή της και τα αρώματα της, κάνουν αυτό το πιάτο μοναδικό και αξέχαστο. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για να φέρετε λίγο από τη Βραζιλία στο τραπέζι σας.
Υλικά
- 500 γρ. μαύρα φασόλια
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους
- 200 γρ. χοιρινό λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
- 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Ξεκινήστε από τα μαύρα φασόλια: βάλτε τα σε ένα μπολ με άφθονο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το μπέικον. Σοτάρετε μέχρι να γίνει τραγανό.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε το μοσχαρίσιο κρέας και το χοιρινό λουκάνικο και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Στραγγίστε τα μαύρα φασόλια και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
- Προσθέστε το κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε αρκετό νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά και αφήστε το να βράσει. Στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 2-3 ώρες, μέχρι τα φασόλια και το κρέας να μαλακώσουν.
- Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης.
- Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!