Έτοιμη η Βίλα Αμαλίας να στεγάσει το 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Οι μαθητές και καθηγητές του Λυκείου θα τους βρει το πρώτο κουδούνι στο ιστορικό κτίριο Το ιστορικό κτίριο της διασταύρωσης Χέυδεν και Αχαρνών στην πλατεία Βικτωρίας, όπου ήταν χώρος κατάληψης για περίπου δύο δεκαετίες, ξανά ανοίγει την πόρτα του αυτή την φορά στους μαθητές …

Έτοιμη η Βίλα Αμαλίας να στεγάσει το 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Οι μαθητές και καθηγητές του Λυκείου θα τους βρει το πρώτο κουδούνι στο ιστορικό κτίριο

Το ιστορικό κτίριο της διασταύρωσης Χέυδεν και Αχαρνών στην πλατεία Βικτωρίας, όπου ήταν χώρος κατάληψης για περίπου δύο δεκαετίες, ξανά ανοίγει την πόρτα του αυτή την φορά στους μαθητές ως σχολείο!

Στο οικόπεδο των 1.539,47 τ.μ. είχαν κατασκευαστεί το 1860 οι επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου, οι οποίες είχαν κοινή αυλή, ενώ το 1930 στην οικία Αργυρόπουλου εγκαταστάθηκε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.

Το νεοκλασικό φιλοξένησε το σχολείο μέχρι το 1940, όταν το κτίριο επιτάχθηκε «υπό της Ελληνικής Στρατιωτικής Αρχής», σύμφωνα με το διασωθέν Αρχείο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών, που είναι το παλαιό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Στη συνέχεια επιτάχθηκε από τους Γερμανούς Μέχρι τη σχολική χρονιά 1973-1974, το σχολείο στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέυδεν και Αχαρνών μέχρι που μεταφέρθηκε. Το κτίριο έμενε κενό μέχρι και τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε και καταλήφθηκε.

Θυμίζουμε πως στις 20/12/2012 η αστυνομία εκκένωσε την “κατάληψη Villa Amalias” η οποία τελούσε επί 23 χρόνια.

Το νέο σχολικό συγκρότημα θα καταλαμβάνει 750,36 τ.μ. από το οικόπεδο και στους χώρους του θα φιλοξενηθούν: στο υπερυψωμένο υπόγειο αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Βιβλιοθήκη, χώρος Πληροφορικής, το Γενικό Αρχείο του σχολείου και οι τουαλέτες, στον πρώτο όροφο τα γραφεία των εκπαιδευτικών και της διοίκησης, η Γραμματεία, το γραφείο των Μαθητικών Κοινοτήτων, το κυλικείο, αίθουσα Χημείας – Βιολογίας και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στο δώμα θα φιλοξενηθούν οι αίθουσες Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικών, Αισθητικής Αγωγής, Τεχνολογίας, Φυσικής – Χημείας και δυο αίθουσες διδασκαλίας.

Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, μέσω εργολαβίας κατόπιν δημοπρασίας. Το συνολικό συμβατικό κόστος ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

«Η επαναλειτουργία του ιστορικού πρώην Γυμνασίου Αρρένων ως σχολείου ήταν για εμάς προτεραιότητα, όχι μόνο για να αποκτήσουν οι μαθητές ένα σχολείο ευπρόσωπο και αξιοπρεπές, όχι μόνο γιατί ένας δημόσιος χώρος αποδίδεται και πάλι στους πολίτες αλλά κυρίως γιατί η περιοχή, οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Το νέο σχολείο επαναφέρει τη ζωντάνια στην περιοχή αλλά κυρίως την αισιοδοξία και το ηθικό που τόσο όλοι χρειάζονται», δήλωσε στο NEWS247 ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

40 χρόνια μετά το θρυλικό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων

Διάσημοι Έλληνες των γραμμάτων, των τεχνών και της δημόσιας ζωής, αποφοίτησαν από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων.Ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ο πρώην δημοσιογράφος και υποδιευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle Άγγελος Μαρόπουλος, o ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο πολιτικός Δημήτρης Ρέππας, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός είναι κάποιοι από τους χιλιάδες απόφοιτους του ιστορικού γυμνασίου. Ορισμένοι από αυτούς υπήρξαν και συμμαθητές, διατηρώντας στενούς δεσμούς φιλίας, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, οι οποίοι αποφοίτησαν το 1953.

Ιστορίες από τα σχολικά τους χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Αθηνών καταγράφονται στο βιβλίο «Καταφύγιο Ιδεών» που έγραψε ο Χρήστος Γιανναράς και εκδόθηκε το 2000. Συγκεκριμένα γράφει: «Τη διαδρομή των έξι χρόνων στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών επρόκειτο να την κάνω με παρέα που σήμερα καυχιέται -και όχι άδικα- για τις διασημότητες που ανέδειξε. Ο πρώτος φίλος που έκανα και που έμεινε ο εγγύτερος όλα τα χρόνια ήταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης σήμερα με παγκόσμια αναγνώριση. Στην τάξη μας και ο Αλέκος Φασιανός, ο ζωγράφος, με τον οποίο όμως ποτέ δεν συνδέθηκα περισσότερο. Ξεχωριστός στην παρέα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κι αυτός πασίγνωστος σήμερα δημοσιογράφος και στιχουργός.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Δημήτρης Σκιάννης

Δημήτρης Σκιάννης