Αρνί ρόγκαν κάρυ: Η Περσία στο πιάτο σας!

0

Μια συνταγή με μπόλικο κάρυ, κάρδαμο και μπαχαρικά. Ένα γευστικότατο πιάτο που έρχεται από την Περσία.

Συστατικά

Για την πάστα κάρυ

  • 10 λοβοί πράσινου κάρδαμου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος κουρκουμάς
  • 1 κουταλιά της σούπας garam masala
  • 4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο

Για το αρνί κάρυ

  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 1kg αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε κύβους 2 cm
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κόκκινο τσίλι, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε σε κύβους
  • 450ml ζωμός αρνιού ή βοείου κρέατος
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαφριά ζάχαρη μοσχοβάδο
  • 150g πλήρες γιαούρτι ελληνικού τύπου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
  • φρεσκοβρασμένο ρύζι στον ατμό, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Για να φτιάξετε την πάστα κάρυ, τοποθετήστε τους λοβούς κάρδαμου σε μια μικρή σακούλα. Τρίψτε τους λοβούς με έναν πλάστη για να απελευθερωθούν οι σπόροι. Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα γουδοχέρι αλέστε για να γίνει μια λεπτή σκόνη. Βάλτε τα σε ένα μπολ, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της πάστας και ανακατέψτε.
  2. Για να φτιάξετε το κάρυ, ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο τηγάνι ή αδιάβροχη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τους κύβους αρνιού και ροδίστε σε δύο παρτίδες για να σφραγιστούν. Βγάζουμε το αρνί με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C/130C στον αέρα.
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι στο τηγάνι και τσιγαρίστε για λίγα λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και τσιγαρίστε για λίγα δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε το αρνί στο πιάτο, προσθέστε την πάστα κάρυ και τηγανίστε για λίγα λεπτά για να αναδειχθεί η γεύση. Ρίχνουμε το ζωμό και προσθέτουμε την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αφήνουμε να πάρει βράση και μεταφέρουμε στο φούρνο για περίπου 1 ½ ώρα.
  5. Λίγο πριν το σερβίρετε, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφαιρούμε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης, δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο. Σερβίρουμε με ρύζι.

Καλή επιτυχία!

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.