Όλοι βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Για τους περισσότερους είναι μια μηχανική διαδικασία που ωφελεί την υγεία των δοντιών, μόνο που γίνεται τόσο μηχανικά που τελικά δεν πετυχαίνει το σκοπό της.  Για να βεβαιωθείτε πως πλένετε σωστά τα δόντια σας, ακολουθούν τα πιο χρήσιμα tips που προλαμβάνουν την εμφάνιση πλάκας και ουλίτιδας, και διατηρούν λευκά τα …

σωστό βούρτσισμα δοντιών

Όλοι βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Για τους περισσότερους είναι μια μηχανική διαδικασία που ωφελεί την υγεία των δοντιών, μόνο που γίνεται τόσο μηχανικά που τελικά δεν πετυχαίνει το σκοπό της. 

Για να βεβαιωθείτε πως πλένετε σωστά τα δόντια σας, ακολουθούν τα πιο χρήσιμα tips που προλαμβάνουν την εμφάνιση πλάκας και ουλίτιδας, και διατηρούν λευκά τα δόντια:

Πως βουρτσίζονται σωστά τα δόντια;

Ο σωστός τρόπος είναι να ακουμπάτε την οδοντόβουρτσα με πλάγια κλίση πάνω στα δόντια, με φορά προς τα ούλα. Η κίνηση πρέπει να είναι σχετικά απαλή και κυκλική. Ένας τρόπος για να καταλάβετε πως το κάνετε σωστά είναι αν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος νιώθετε πως οι τρίχες αγγίζουν τα ούλα σας καθώς σκοπός είναι οι τρίχες της βούρτσας να καθαρίσουν τη σχισμή που ενώνει το δόντι με το ούλο προκειμένου να απομακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε την βούρτσα κάθετα πάνω στα μπροστινά δόντια κι επαναλαμβάνετε την ίδια κίνηση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στον καθαρισμό του κυνόδοντα, καθώς είναι πάνω στην στροφή της οδοντοστοιχίας και λόγω θέσης μπορεί είτε να το προσπεράσετε κατά του βούρτσισμα, είτε να μην το βουρτσίσετε σωστά λόγω του σχήματός του. Σε κάθε περίπτωση, βουρτσίστε μπρος και πίσω πλευρά των δοντιών και ολοκληρώστε βουρτσίζοντας ελαφρά την επιφάνεια των τραπεζιτών.

Πόσο συχνά βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Δεν νομίζω πως σε αυτή την παράγραφο θα μάθετε κάτι καινούργιο. Το γνωρίζετε από τότε που πήγατε για πρώτη φορά στον οδοντίατρο πως το ιδανικό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από τα γεύματα επειδή μετά το φαγητό συγκεντρώνονται μικρόβια στο στόμα που παράγουν οξέα βλαβερά για την αδαμαντίνη. Καθώς όμως οι περισσότεροι δεν είμαστε καθημερινά με μια οδοντόβουρτσα στο χέρι, οι οδοντίατροι τονίζουν πως πρέπει οπωσδήποτε να πλένουμε τα δόντια μας το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.

Βρήκατε την άκρη του νήματος;

Το νήμα πρέπει να συνοδεύει το βούρτσισμα καθώς είναι ό,τι καλύτερο για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας. Ωστόσο, οι περισσότεροι το αγνοούμε επιδεικτικά. Αν παρόλα αυτά ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να καθαρίζουν σωστά τα δόντια αλλά για κάποιο λόγο τους απωθεί το νήμα (η αρθρογράφος είναι μία από αυτούς), υπάρχουν στην αγορά μικρά βουρτσάκια που μπορείς να χρησιμοποιείτε περνώντας τα ανάμεσα στα δόντια στις μικρές σχισμές που σχηματίζουν μεταξύ τους στη βάση τους.

Σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα του βουρτσίσματος θα δείτε αν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καθώς η γρήγορη, περιστροφική κίνηση της την καθιστά εύκολη και αποδοτική στον καθαρισμό των δοντιών. Ουσιαστικά εξασφαλίζει πως θα κάνετε πιο σωστό καθαρισμό λόγω του σχεδιασμού και της τεχνολογίας της. Έτσι, αν συνδυάσετε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με τα προαναφερόμενα tips, θα διατηρείτε την υγεία των δοντιών σας για πολύ καιρό.

σωστό βούρτσισμα δοντιών
Oral-B Professional Care 600 Precision Clean
Η επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Precision Clean, με δράση καθαρισμού 3 διαστάσεων καθώς πάλλεται, περιστρέφεται και περιβάλλει κάθε δόντι αφαιρώντας έως και 100% περισσότερη πλάκα σε σχέση με μια απλή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Για αυτό συστήνεται από 8 στους 10 Έλληνες Οδοντιάτρους.
σωστό βούρτσισμα δοντιών
Philips Sonicare HX6311/07
Επαναφορτιζόμενη και με 31.000 παλμικές κινήσεις ανά λεπτό

Τέλος, είναι καλό να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα ή το βουρτσάκι της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κάθε 2-3 μήνες.

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Τάνια Γκίνη

Τάνια Γκίνη