Αν ψάχνεις για ένα χορταστικό, αρωματικό και νηστίσιμο πιάτο που θα σε ταξιδέψει στη Μεσόγειο, τότε αυτή η παέγια με λαχανικά και σαφράν είναι η τέλεια επιλογή! Ένα πολύχρωμο γεύμα γεμάτο φρεσκάδα, πλούσια γεύση και αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι. Με βάση το ρύζι και μια ποικιλία λαχανικών, αυτή η εκδοχή της κλασικής ισπανικής συνταγής δεν περιέχει ζωικά προϊόντα, αλλά διατηρεί όλη τη νοστιμιά και τη μαγεία της αυθεντικής παέγιας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο ή για παέγια
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 φλιτζάνι αρακάς
- 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν (ή κουρκουμάς)
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρισμα λαχανικών: Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή γουόκ, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθήκη ρυζιού και μπαχαρικών: Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά να γυαλίσει. Ρίξε την πάπρικα, το κύμινο και το σαφράν.
- Μαγείρεμα με ζωμό: Ρίξε την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό λαχανικών. Ανακάτεψε απαλά και άφησε το ρύζι να σιγοβράσει χωρίς ανακάτεμα για περίπου 15-20 λεπτά.
- Προσθήκη λαχανικών: Μόλις το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, πρόσθεσε τον αρακά και το κολοκύθι, χαμηλώνοντας τη φωτιά.
- Ξεκούραση και σερβίρισμα: Όταν απορροφηθούν τα υγρά, άφησε την παέγια να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Σέρβιρε με φρέσκο λεμόνι.
Απόλαυσέ τη με μια δροσερή σαλάτα και ψωμί ολικής άλεσης!