Αν ψάχνεις έναν κομψό και υγιεινό τρόπο να απολαύσεις τα αυγά σου, τότε τα αυγά ποσέ είναι η τέλεια επιλογή! Αυτή η τεχνική μαγειρέματος χαρίζει έναν βελούδινο κρόκο που ρέει σαν λιωμένο χρυσάφι, ιδανικό για να συνοδεύσεις το ψωμί σου, το αβοκάντο ή ακόμα και μια ζεστή σαλάτα. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό – μόνο μια κατσαρόλα και λίγο ξίδι! Ακολούθησε τη συνταγή και φτιάξε τέλεια αυγά ποσέ κάθε φορά.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 φρέσκα αυγά
- 1 λίτρο νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο)
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζεις το νερό
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνεις το νερό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μικρές φουσκάλες, χωρίς να βράζει έντονα. Προσθέτεις το ξίδι, το οποίο βοηθά το ασπράδι να κρατήσει το σχήμα του.
- Δημιουργείς τη δίνη
Με ένα κουτάλι, ανακατεύεις το νερό σε κυκλική κίνηση για να δημιουργήσεις μια απαλή δίνη στο κέντρο. Αυτό θα βοηθήσει το ασπράδι του αυγού να τυλιχτεί γύρω από τον κρόκο.
- Ρίχνεις το αυγό
Σπας ένα αυγό σε ένα μικρό μπολάκι και το γλιστράς απαλά στο κέντρο της δίνης. Αν φτιάχνεις περισσότερα από ένα αυγά, μπορείς να τα προσθέσεις προσεκτικά, χωρίς τη δίνη.
- Ψήσιμο και αφαίρεση
Αφήνεις το αυγό να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, μέχρι το ασπράδι να σφίξει αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός. Το βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό νερό.
- Σερβίρισμα
Πασπαλίζεις με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνόδευσέ το με φρυγανισμένο ψωμί, αβοκάντο, καπνιστό σολομό ή ακόμα και σπανάκι σοτέ για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία!
Καλή απόλαυση!