Μια διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου τραχανά, με πλούσια γεύση από μανιτάρια, κρεμώδη υφή και γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια που απογειώνουν το πιάτο!
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 1 φλιτζάνι τραχανά (ξινό ή γλυκό, ανάλογα με την προτίμησή σου)
- 2½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους ή champignon), κομμένα σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
- Τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καραμελώματα κρεμμυδιών: Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και μαγείρεψέ το σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Σοτάρισμα μανιταριών: Πρόσθεσε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρισέ τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίξε το θυμάρι και αλατοπιπέρωσε.
- Βράσιμο τραχανά: Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε τον ζωμό και ρίξε μέσα τον τραχανά. Μαγείρεψέ τον σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Συνδυασμός: Πρόσθεσε το μείγμα μανιταριών και κρεμμυδιών στον τραχανά και ρίξε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Ανακάτεψε καλά και δοκίμασε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.
- Σερβίρισμα: Σέρβιρε ζεστό με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα από πάνω.
Καλή απόλαυση!