Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από μια σπιτική κοτόπιτα, ειδικά όταν ο καιρός κρυώνει και η κουζίνα γεμίζει με αρώματα που θυμίζουν παιδικές αναμνήσεις. Αυτή η συνταγή είναι πλούσια, γεμάτη γεύση και ιδανική για όλη την οικογένεια. Με τραγανό φύλλο και ζουμερή γέμιση, θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου πίτα!
Υλικά
(Για ένα ταψί 30×40 εκ.)
Για τη γέμιση:
- 1 στήθος κοτόπουλου (περίπου 500 γρ.)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι αρακά
- 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή φύλλο κρούστας)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία του κοτόπουλου:
- Βράσε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Άφησέ το να κρυώσει λίγο και έπειτα ψιλόκοψέ το ή “ξέσχισέ” το με ένα πιρούνι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον αρακά και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και τον ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Στήσιμο και ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και αυτά.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Σερβίρισμα
Άφησε την κοτόπιτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρεις για να μην διαλυθεί. Συνοδεύεται τέλεια με μια δροσερή σαλάτα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. Καλή απόλαυση!