Αν λατρεύεις τις έντονες γεύσεις και τα εύκολα γεύματα, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το piri-piri κοτόπουλο σε πίτα είναι η τέλεια επιλογή για ένα γρήγορο αλλά γευστικό δείπνο που θα εντυπωσιάσει την παρέα σου ή την οικογένεια.
Υλικά
Για τη σάλτσα piri-piri
- 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
- μια πρέζα καγιέν
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για το κοτόπουλο σε πίτα
- 1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κομμένο κατά μήκος στη μέση
- ½ λεμόνι, ξύσμα και 1 κ.γ. χυμό
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
- ¼ κρεμμύδι, πολύ λεπτοκομμένο
- 1 μεγάλη πίτα (ή 2 μικρές), ζεσταμένη ή φρυγανισμένη
- 2 μεγάλα φύλλα μαρούλι
- 1 καρότο, τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα piri-piri, ανακάτεψε το ξίδι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το καγιέν και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Κράτησε 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σε ξεχωριστό μπολ.
- Βάλε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ένα ρηχό πιάτο, ρίξε την υπόλοιπη μαρινάδα και γύρισέ τα αρκετές φορές για να καλυφθούν καλά. Άφησέ τα για 10 λεπτά ή βάλε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες.
- Ανακάτεψε το ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το γιαούρτι και τη μαγιονέζα για να φτιάξεις μια κρεμώδη σάλτσα. Πέρασε το κρεμμύδι από βραστό νερό για να μειωθεί η έντονη γεύση του.
- Ζέστανε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, πρόσθεσε τα φιλέτα κοτόπουλου, αφαιρώντας την περίσσεια μαρινάδας. Τηγάνισέ τα για περίπου 5 λεπτά, γυρίζοντας τα στα μισά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά. Προς το τέλος, ρίξε προσεκτικά τη μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο για να παραμείνει ζουμερό.
- Γέμισε την πίτα με μαρούλι, καρότο, κρεμμύδι και αρκετή σάλτσα σκόρδου. Κόψε το κοτόπουλο σε λωρίδες, ανάμιξέ το με τη σάλτσα που είχες κρατήσει και γέμισε την πίτα. Σέρβιρε αμέσως.
Καλή απόλαυση!