Αυτά τα πικάντικα λαζάνια είναι μια εξαιρετική επιλογή για δείπνο σε ένα φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο βράδυ. Χρησιμοποιήστε τυρί για χορτοφάγους για να το μετατρέψετε σε νόστιμα λαζάνια για χορτοφάγους. Συστατικά 750g μανιτάρια κάστανο, κομμένα στη μέση 500g μανιτάρια στρείδια 135ml ελαιόλαδο, συν επιπλέον για άλειμμα 60g αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι 30g αποξηραμένα άγρια μανιτάρια 2 αποξηραμένα …

Αυτά τα πικάντικα λαζάνια είναι μια εξαιρετική επιλογή για δείπνο σε ένα φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο βράδυ. Χρησιμοποιήστε τυρί για χορτοφάγους για να το μετατρέψετε σε νόστιμα λαζάνια για χορτοφάγους.

Συστατικά

  • 750g μανιτάρια κάστανο, κομμένα στη μέση
  • 500g μανιτάρια στρείδια
  • 135ml ελαιόλαδο, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 60g αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 30g αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • 2 αποξηραμένα κόκκινα τσίλι, αφαιρέστε τους σπόρους και ψιλοκομμένα χοντροκομμένα
  • 500ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 2–3 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 75g πελτέ ντομάτας
  • 130ml διπλή κρέμα
  • 60g pecorino romano ψιλοτριμμένο
  • 60g παρμεζάνα ψιλοτριμμένο
  • 5 γρ φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 10 γρ φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, συν 1 κουταλάκι του γλυκού για γαρνίρισμα
  • 250g αποξηραμένα φύλλα λαζάνια (περίπου 14 φύλλα)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240C η στους 220C με αέρα.
  2. Βάλτε τα μανιτάρια κάστανο και στρειδιών σε έναν επεξεργαστή τροφίμων σε τρεις ή τέσσερις παρτίδες και χτυπήστε κάθε παρτίδα ή ψιλοκόψτε τα με το χέρι. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ με 3 κουταλιές της σούπας λάδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  3. Στρώνουμε ένα ταψί 40×35 εκ. με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών στο ταψί. Ψήνετε για 30 λεπτά κοντά στην κορυφή του φούρνου, ανακατεύοντας τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια. Θα έχουν μειωθεί σημαντικά σε όγκο. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια, τα τσίλι και το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Σουρώστε το υγρό σε ένα άλλο μπολ, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό από τα μανιτάρια για να πάρετε περίπου 340 ml. Εάν έχετε λιγότερο, συμπληρώστε με νερό. Ψιλοκόψτε πολύ τα ενυδατωμένα μανιτάρια (θέλετε μερικά κομμάτια) και ψιλοκόψτε τα τσίλι. Αφήνουμε το μείγμα ζωμού και μανιταριών στην άκρη χωριστά.
  5. Βάλτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπήστε τα ή ψιλοκόψτε τα με το χέρι. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το μείγμα του κρεμμυδιού και τηγανίστε για 8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει.
  6. Βάλτε τις ντομάτες στον επεξεργαστή τροφίμων και στη συνέχεια προσθέστε στο τηγάνι μαζί με τον πουρέ ντομάτας, 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1¾ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε για 7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε τα ενυδατωμένα μανιτάρια και τα τσίλι και τα ψητά μανιτάρια και μαγειρέψτε για 9 λεπτά, αντισταθείτε στην επιθυμία να ανακατευτεί: θέλετε τα μανιτάρια να είναι ελαφρώς τραγανά και να ροδίσουν στον πάτο. Προσθέστε τον κρατημένο ζωμό και 800 ml νερό και, μόλις σιγοβράσει, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να έχετε την υφή ενός ραγού. Προσθέστε 100 ml από την κρέμα και σιγοβράστε για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C ή στους 200C με αέρα. Ανακατέψτε και τα δύο τυριά και τα δύο μυρωδικά σε ένα μικρό μπολ.
  8. Για να συναρμολογήσετε τα λαζάνια, απλώστε το ένα πέμπτο της σάλτσας ντομάτας στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 28 εκ (ή ενός ορθογώνιου ταψιού 30×20 εκ.). Γεμίστε με το ένα πέμπτο του μείγματος τυριού, ακολουθούμενη από μια στρώση λαζάνια, σπασμένα για να χωρέσουν όπου χρειάζεται. Επαναλάβετε αυτές τις στρώσεις άλλες τρεις φορές με αυτή τη σειρά και τελειώστε με μια τελευταία στρώση σάλτσας και τυριού. Θα έχετε πέντε στρώσεις σάλτσα και τυρί και τέσσερις στρώσεις ζυμαρικά.
  9. Περιχύνετε με 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά λάδι, στη συνέχεια σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 240C ή στους 220C με αέρα και ψήστε για άλλα 12 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί στη μέση του χρόνου. Γυρίστε το φούρνο στη ρύθμιση του γκριλ και ψήστε για 2 τελευταία λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές οι άκρες. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει για 5 περίπου λεπτά και στη συνέχεια περιχύστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας κρέμα και λάδι. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, τελειώνουμε με λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *