Αν αναζητάτε μια δροσερή και αρωματική επιλογή για το επόμενο επιδόρπιό σας, το κέικ λεμόνι και λεβάντα είναι η ιδανική λύση. Η ισχυρή γεύση του λεμονιού συνδυάζεται υπέροχα με την ευχάριστη και λεπτή αίσθηση της λεβάντας, δημιουργώντας ένα κέικ που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας και θα δώσει μια αίσθηση πολυτέλειας σε κάθε γεύμα.
Υλικά:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 200 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα λεβάντας (ή 1 κ.γ. αποξηραμένη λεβάντα)
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 60 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη (για το γλάσο)
- 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού (για το γλάσο)
Οδηγίες:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα βουτύρου, εναλλάσσοντας με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
- Αναμείξτε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τη λεβάντα στο μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέικ.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.
- Για το γλάσο, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει λείο. Ρίξτε το γλάσο πάνω από το κέικ.
- Αφήστε το γλάσο να στερεοποιηθεί λίγο πριν σερβίρετε.
Αυτό το κέικ λεμόνι και λεβάντα είναι τέλειο για να το απολαύσετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, και θα σας ενθουσιάσει με την αρωματική του γεύση και την ελαφριά του υφή. Καλή απόλαυση!