Το Σάββατο είναι η ιδανική μέρα για να χαλαρώσουμε, να μαγειρέψουμε κάτι ξεχωριστό και να απολαύσουμε τον χρόνο με τους αγαπημένους μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα πλούσιο κοκκινιστό με πατάτες και φρέσκο χειροποίητο ψωμί; Αυτή η συνταγή συνδυάζει την παράδοση με τη ζεστασιά ενός σπιτικού γεύματος, γεμίζοντας το σπίτι με αρώματα που ξυπνούν τις …

Το Σάββατο είναι η ιδανική μέρα για να χαλαρώσουμε, να μαγειρέψουμε κάτι ξεχωριστό και να απολαύσουμε τον χρόνο με τους αγαπημένους μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα πλούσιο κοκκινιστό με πατάτες και φρέσκο χειροποίητο ψωμί; Αυτή η συνταγή συνδυάζει την παράδοση με τη ζεστασιά ενός σπιτικού γεύματος, γεμίζοντας το σπίτι με αρώματα που ξυπνούν τις αισθήσεις. Ιδανική για οικογενειακά τραπέζια ή ένα ξεχωριστό γεύμα με φίλους, αυτή η συνταγή θα κάνει το Σάββατό σας ακόμη πιο όμορφο.

Υλικά για το κοκκινιστό:

  • 1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε κύβους)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 φλ. χυμό ντομάτας ή 3 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 4-5 πατάτες (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μπαχάρι (3-4 κόκκοι)

Οδηγίες:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις ντομάτες, ανακατεύοντας καλά.
  5. Βάζουμε το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι.
  6. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και προσθέτουμε 2 φλ. νερό ή όσο χρειαστεί για να σκεπαστεί το κρέας.
  7. Σιγοβράζουμε το κρέας για 1-1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  8. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.

Υλικά για το Χειροποίητο Ψωμί:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
  2. Σε μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
  4. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα καρβέλι ή μικρά ατομικά ψωμάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το ψωμί.

Απολαύστε αυτό το γεύμα με μια φρέσκια σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;