Η μαγειρίτσα είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο που συνηθίζεται να σερβίρεται το βράδυ της Ανάστασης, σηματοδοτώντας το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής. Πρόκειται για μια πλούσια σούπα που βασίζεται σε όργανα του αρνιού, όπως η καρδιά, ο πνεύμονας και η σπλήνα, μαγειρεμένα με άφθονο ανοιξιάτικο άνηθο και σκόρδο, που δένουν αρμονικά με το αυγολέμονο, προσδίδοντας …

Η μαγειρίτσα είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο που συνηθίζεται να σερβίρεται το βράδυ της Ανάστασης, σηματοδοτώντας το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής. Πρόκειται για μια πλούσια σούπα που βασίζεται σε όργανα του αρνιού, όπως η καρδιά, ο πνεύμονας και η σπλήνα, μαγειρεμένα με άφθονο ανοιξιάτικο άνηθο και σκόρδο, που δένουν αρμονικά με το αυγολέμονο, προσδίδοντας μια απαλή και ελαφρώς ξινή γεύση. Είναι ένα πιάτο με έντονες γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τους λάτρεις των παραδοσιακών Ελληνικών φαγητών.

Συστατικά:

  • 1 κιλό ανάμεικτα όργανα αμνού (καρδιά, σπλήνα, πνεύμονας, έντερο), καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200 γραμμάρια ρύζι, κατά προτίμηση τύπου ‘καρολίνα’
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 2 λεμόνια
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3-4 αυγά, καλά χτυπημένα

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίστε καλά τα όργανα του αμνού και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Βράστε τα σε άφθονο νερό για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε καλά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέστε τα κομμάτια των οργάνων, το ρύζι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Καλύψτε τα υλικά με άφθονο νερό (περίπου 1,5 έως 2 λίτρα), φέρτε σε βρασμό, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι τα όργανα να είναι πολύ μαλακά.
  4. Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και αφήστε το να βράσει για ακόμα 5 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ, χτυπήστε καλά τα αυγά μαζί με το χυμό λεμονιού μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε σταδιακά λίγο από το ζεστό ζουμί της σούπας στο μείγμα αυγών, χτυπώντας συνεχώς, για να τα προσαρμόσετε στη θερμοκρασία της σούπας χωρίς να πήξουν.
  6. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε αργά το μείγμα αυγών και λεμονιού στη σούπα, ανακατεύοντας απαλά για να ενσωματωθεί.
  7. Βάλτε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεστάνετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, φροντίζοντας να μην φτάσει σε βρασμό για να μην πήξουν τα αυγά.
  8. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με το γούστο σας.
  9. Σερβίρετε τη μαγειρίτσα ζεστή, πασπαλίζοντάς τη με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο για περισσότερο άρωμα και γεύση.

Καλή όρεξη και καλό Πάσχα!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;