Φτιάξτε τη συνταγή του Hairy Bikers’ beef bourguignon όταν θέλετε πραγματικά να εντυπωσιάσετε, αλλά δεν θέλετε να εργαστείτε πολύ σκληρά. Σερβίρετε με κρεμώδη πουρέ πατάτας και μερικά πράσινα λαχανικά, ή ακόμα και μια τραγανή σαλάτα με dressing μουστάρδας.
Υλικά
- 1,6kg καλής ποιότητας μπριζόλα ψησίματος
- 4-5 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 200gκαπνιστό μπέικον lardons ή καπνιστό ραβδωτό μπέικον, κομμένο σε κομμάτια 2cm
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 75 cl κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κύβο ζωμό βοδινού
- 2 μεγάλα φύλλα δάφνης
- 3 θαμνώδη κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 25g βούτυρο
- 450g pearl onions ή 24 baby onions
- 300g μανιτάρια κάστανο, σκουπισμένα και κομμένα στη μέση ή κομμένα στα τέσσερα αν είναι μεγάλα
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
- Κόβουμε τη μπριζόλα ψησίματος σε χοντρά κομμάτια, το καθένα περίπου 4–5 cm. Κόβουμε το πολύ σκληρό λίπος ή ρινική μοίρα. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μοσχάρι.
- Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε το μοσχάρι σε τρεις δόσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, γυρνώντας κάθε τόσο και προσθέτοντας κι άλλο λάδι αν χρειάζεται. Μόλις ροδίσει το μοσχάρι, το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι στο τηγάνι στο οποίο ροδίστηκε το μοσχάρι και τηγανίζουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το λίπος. Σκορπίζουμε το μπέικον πάνω από το κρέας.
- Προσθέτουμε λίγο περισσότερο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε και το σκόρδο στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο τηγάνι με το κρέας και περιχύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πουρέ ντομάτας και 150ml νερό. Τρίβουμε τον κύβο ζωμού, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μεταφέρουμε στο φούρνο. Μαγειρεύουμε για 1½ -1¾ ώρα ή μέχρι το βόειο κρέας να είναι σχεδόν εντελώς τρυφερό.
- Ενώ το βόειο κρέας ψήνεται, ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα αντιθερμικό μπολ και καλύψτε με μόλις βρασμένο νερό. Αφήνουμε να σταθεί για πέντε λεπτά και μετά στραγγίζουμε. Όταν τα κρεμμύδια κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστούμε, κόβουμε τη ρίζα κοντά στο τέλος, ώστε να μην ξεκολλήσουν και ξεφλουδίσουν το δέρμα.
- Λίγα λεπτά πριν το μοσχάρι είναι έτοιμο, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Συμβουλή σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα μανιτάρια στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά σε αρκετά δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας συχνά.
- Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από το φούρνο και ανακατεύουμε με το μείγμα του κορν φλάουρ και μετά τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Επιστρέφουμε στο φούρνο και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το βόειο κρέας και να γίνει πηχτή η σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού – αν παραμένει αρκετά αραιή, απλά προσθέτουμε λίγο ακόμα κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με λίγο κρύο νερό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά στην εστία.
- Για το σερβίρισμα αφαιρούμε τα κοτσάνια του θυμαριού. Πασπαλίζουμε την κατσαρόλα με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καλή χρονιά και καλή απόλαυση!