Η κολλώδης πουτίγκα καραμέλας είναι ένα γλυκό χωρίς εχθρούς. Αρέσει σε όλους και μπορείς να το φτιάξεις πολύ εύκολα για να ξετρελάνεις τους φίλους σου!
Υλικά
Θα χρειαστείτε ένα τετράγωνο ταψί 23x23cm
Για το παντεσπάνι
- 200g μαλακοί αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένοι
- 200ml νερό βραστό από βραστήρα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 75g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν περισσότερο για άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σιρόπι
- 50g μαύρη ζάχαρη μοσχοβάδο
- 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150g απλό αλεύρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη σάλτσα
- 150g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 300g σκούρα ζάχαρη μοσχοβάδο
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρο σιρόπι
- 200ml κρέμα γάλακτος, συν επιπλέον για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους χουρμάδες, το βραστό νερό και τη διττανθρακική σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Χτυπάμε σε ένα μίξερ το βούτυρο και το μαύρο σιρόπι μαζί μέχρι να αναμειχθούν καλά, μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά, χτυπώντας τυχόν σβόλους. Προσθέτουμε ένα αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως και μετά κάνουμε το ίδιο με το άλλο αυγό. Χτυπώντας πιο απαλά, προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να έχετε ένα λείο, πηχτό κουρκούτι.
- Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε τους μουλιασμένους χουρμάδες, στριμώχνοντάς τους λίγο, μετά ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα υγρά τους στο κουρκούτι και χτυπάμε απαλά να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε στο έτοιμο ταψί ή τη φόρμα του κέικ, και ψήνουμε για 30–35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι.
- Εν τω μεταξύ, για να φτιάξουμε τη σάλτσα, λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη μοσχοβάδο και το μαύρο σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα με βαριά βάση. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσουν και όλα τα άλλα. Τώρα ανακατεύουμε την κρέμα, στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν είναι φουσκωτή και ζεστή, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπάμε τη μαγειρεμένη πουτίγκα παντεσπανιού με ένα ξυλάκι κοκτέιλ και περιχύστε περίπου το ένα τέταρτο από τη ζεστή σάλτσα, απλώνοντάς την μέχρι τις άκρες με μια σπάτουλα, έτσι ώστε το παντεσπάνι να είναι σκεπασμένο ολόκληρο με ένα παχύρρευστο κολλώδες γλάσσο. Βάζουμε ένα καπάκι στην υπόλοιπη σάλτσα στο τηγάνι για να διατηρηθεί ζεστή.
- Αφήνουμε την πουτίγκα να σταθεί για 20-30 λεπτά και μετά την φέρνουμε στο τραπέζι, με την υπόλοιπη σάλτσα σε μια κανάτα και την κρέμα για σερβίρισμα.
Tips:
Δεν πρέπει να τρώγεται καυτό, αλλά ζεστό. Μόλις το παντεσπάνι έχει γεμίσει με το γλάσσο σάλτσας και έχει χρόνο αναμονής 30 λεπτών, θα είναι στη βέλτιστη θερμοκρασία. Και κρύο –αν σας περισσέψει– μια πλάκα του κομμένη από το πιάτο έχει γεύση σαν το πιο υπέροχο κολλώδες μελόψωμο.
Καλή απόλαυση!