Αυτό είναι ένα κανονικό γεύμα ή δείπνο στο casa mia. Μερικές φορές κάνω ποσέ τον σολομό και τον διατηρώ στο ψυγείο, για να τον κάνω ακόμα πιο γρήγορα όταν χρειαστεί. Είναι γρήγορη συνταγή ούτως ή άλλως, οπότε αυτό είναι περισσότερο μια συμβουλή. Υλικά Για τον σολομό 2 φιλέτα σολομού (περίπου 250g συνολικά) 2 φρέσκα κρεμμυδάκια …

Αυτό είναι ένα κανονικό γεύμα ή δείπνο στο casa mia. Μερικές φορές κάνω ποσέ τον σολομό και τον διατηρώ στο ψυγείο, για να τον κάνω ακόμα πιο γρήγορα όταν χρειαστεί. Είναι γρήγορη συνταγή ούτως ή άλλως, οπότε αυτό είναι περισσότερο μια συμβουλή.

Υλικά

Για τον σολομό

  • 2 φιλέτα σολομού (περίπου 250g συνολικά)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2½ κουταλάκι χυμό λάιμ
  • 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες θαλασσινού αλατιού

Για τη σαλάτα

  • 3 κουταλιές της σούπας σπόρους κολοκύθας
  • 100g νεροκάρδαμο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
  • 1 μικρό ώριμο αβοκάντο
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα μικρό τηγάνι και σκεπάζουμε με κρύο νερό από τη βρύση. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τους κόκκους πιπεριάς, στύβουμε το χυμό λάιμ και πασπαλίζουμε με το αλάτι και στη συνέχεια αφήνουμε να βράσουν, ακάλυπτα. Όταν βράζει, αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα και στη συνέχεια αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν για 7 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα φιλέτα από το υγρό και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και 1 ώρα. Μόλις κρυώσει, ο σολομός θα ψηθεί καλά, με τη σάρκα του να είναι τρυφερή και κοράλλι μέσα.
  2. Όσο κρυώνει ο σολομός, ξεκινήστε τη σαλάτα. Ψήστε τους σπόρους κολοκύθας ρίχνοντάς τους σε ένα στεγνό τηγάνι με βαριά βάση στην εστία. Θα αρχίσουν να πηδάνε λίγο, και θα σκουραίνουν και θα πάρουν μια πιο καπνιστή γεύση. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να τα φρυγανίσετε, οπότε μην αφήσετε το τηγάνι και, πράγματι, συνεχίστε να το στροβιλίζετε γρήγορα. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε κρύο πιάτο.
  3. Όταν είστε έτοιμοι να ενώσετε το σολομό με τη σαλάτα, βάλτε το κάρδαμο σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ, πασπαλίστε με το ξύδι και ανακατέψτε. Τώρα προσθέστε τον σολομό, αφαιρώντας την πέτσα και κόβοντας το ψάρι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς ή κομματάκια, όπως θέλετε.
  4. Κόψτε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι, στη συνέχεια απλώστε τη σάρκα με κουτάλι στον σολομό και το κάρδαμο ή κόψτε το σε φέτες αν προτιμάτε. Περιχύστε τη σαλάτα με το λάδι, πασπαλίστε με το αλάτι και τους μισούς καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας και ανακατέψτε απαλά να ανακατευτούν. Σκορπίστε τους υπόλοιπους σπόρους κολοκύθας από πάνω και φάτε.

Tips

  1. Ο σολομός μπορεί να μαγειρευτεί έως και 3 ημέρες πριν. Αφήστε να κρυώσει για έως και 1 ώρα και στη συνέχεια σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.
  2. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ άγριο σολομό Αλάσκας, ο οποίος έχει ζωηρή και έντονη απόχρωση. Δεν έχει εξαιρετικά έντονη γεύση και δεν είναι τόσο ακριβό όσο ο άγριος σκωτσέζικος σολομός.
  3. Εάν έχετε μισό αβοκάντο που χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άριστα εδώ, καθώς δεν χρειάζεστε πραγματικά ολόκληρο αν πρόκειται να το ετοιμάσετε για ένα δείπνο για δύο.
  4. Μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε κανονικό φυτικό λάδι στη θέση του, αλλά προτιμήστε το καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Συνοδέυεται άψογα με ένα κόκκινο κρασί από τα οινοποιεία Butari.

Το Grande Reserve Νάουσσα έχει ταυτιστεί με τα Οινοποιεία Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της. Είναι το πρώτο κόκκινο κρασί, που εισήγαγε στην αγορά την έννοια της περιορισμένης και ελεγχόμενης παραγωγής από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων. Είναι το πρώτο κρασί που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε αμέσως από την ελίτ της εποχής. Η πρώτη σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κρασιού έχει γραφτεί με… κόκκινα γράμματα.  Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ θεωρείται σταθερά από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες ένα από τα πιο υψηλών προδιαγραφών ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Το Grande Reserve είναι κρασί για το κελάρι ή για το τραπέζι. Όπως και να επιλέξει να την μεταχειριστεί κανείς, είναι κρασί που υπηρετεί πιστά την ποικιλία και την καταγωγή του, και βγάζει ασπροπρόσωπο αυτόν που την αγοράσει για να το χαρίσει, να το παλαιώσει, ή να το ανοίξει.

Πιο συγκεκριμένα, το κρασί ξεχωρίζει για το αρκετά σκούρο κόκκινο χρώμα του με τις κεραμιδί ανταύγειες αλλά και για το άρωμά του. Ντομάτα, κόκκινα φρούτα του δάσους, ελιά, σοκολάτα, καπνός και μπαχαρικά είναι αυτά που σφραγίζουν την τελική εντύπωση και καθορίζουν την πυρηνική έκρηξη στο στόμα μας. Σε γενικές γραμμές είναι το κρασί είναι στιβαρό και χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση. Η επίγευση του κρασιού είναι μακρά και διαρκεί από ένα λεπτό, ίσως και περισσότερο, προκαλώντας στρώματα ευχάριστης γεύσης στο στόμα μας, αφού καταπιούμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως μια μακρά επίγευση είναι χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού κρασιού.

Συνδυάζεται με: Πικάντικα πιάτα με πλούσια μπαχαρικά. Ποικιλίες πικάντικων τυριών, όπως καπνιστό Μετσοβόνε και gouda παλαιωμένο.

Το συγκεκριμένο κρασί παντρεύει το παρελθόν με το σήμερα αφού η αξία του έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του οίνου, σαν να επρόκειτο για την καταγραφή της ίδιας της ελληνικής ιστορίας οίνου!

Εστιάζουμε στην βουτιά βαθιά στο χρόνο που καταδεικνύει την αξία του οίνου από το χθες στο σήμερα!

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;