Αυτά τα αλμυρά ψωμάκια αναφέρονται συχνά στους ουγγρικούς μύθους και τις λαϊκές ιστορίες ως τη συντηρητική τροφή που παίρνει ο νεαρός άνδρας για να κατακτήσει τον κόσμο. Σερβίρονται παραδοσιακά με σούπα γκούλας βοδινού. Υλικά 60 ml γάλα 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά 250 g μπέικον ψιλοκομμένο 500 g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το …

Αυτά τα αλμυρά ψωμάκια αναφέρονται συχνά στους ουγγρικούς μύθους και τις λαϊκές ιστορίες ως τη συντηρητική τροφή που παίρνει ο νεαρός άνδρας για να κατακτήσει τον κόσμο. Σερβίρονται παραδοσιακά με σούπα γκούλας βοδινού.

Υλικά

  • 60 ml γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
  • 250 g μπέικον ψιλοκομμένο
  • 500 g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινο
  • 120 g ανάλατο βούτυρο
  • 120 ml ξινή κρέμα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • χτυπημένο αυγό και μια σταγόνα νερό, για το γλασάρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα τηγάνι μέχρι να είναι χλιαρό, μετά το ρίχνουμε σε μια κανάτα και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά. Αφήστε το για 15 λεπτά περίπου για να δράσει και να αφρίσει.
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με βαριά βάση και τηγανίζουμε τα κομμάτια μπέικον μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφί. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε την παρμεζάνα και τους σπόρους του κύμινο.
  4. Βάλτε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε ελαφριά φωτιά και αφήστε το να λιώσει μέχρι να γίνει υγρό. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε τα χτυπημένα αυγά – βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο δεν είναι πολύ ζεστό διαφορετικά τα αυγά θα γίνουν scrable eggs. Προσθέστε το κρυωμένο τραγανό μπέικον και ανακατέψτε στο γάλα με τη μαγιά.
  5. Ρίξτε το βουτυρωμένο μείγμα αυγών και μπέικον σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι και τα άλλα ξηρά υλικά, λίγο-λίγο, μέχρι να ενωθούν όλα.
  6. Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική. Μπορείτε να το κάνετε με μίξερ και γάντζο ζύμης αν θέλετε. Βάζετε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με λαδωμένη μεμβράνη και την αφήνετε σε μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Γυρίστε ξανά τη ζύμη και χτυπήστε την πίσω με τις αρθρώσεις σας. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 4 εκ. Κόβουμε στρογγυλά με ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής και τα τοποθετούμε σε ένα φύλλο λαδόκολλας ή σε ένα ταψί σιλικόνης. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε ένα σταυρωτό σχέδιο στην κορυφή του καθενός και μετά αφήστε το να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
  9. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και το νερό για να γλασάρουν και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  10. Τα τρώμε ζεστά, τα χωρίζουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο. Τέλειο με μοσχάρι σούπα γκούλας.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;