Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα απολαυστικό ελληνικό επιδόρπιο, με στρώσεις τραγανού φύλλου που αγκαλιάζουν μια κρεμώδη γέμιση κρέμας, όλα εμποτισμένα σε ένα γλυκό, αρωματικό σιρόπι πορτοκαλιού. Είναι ένας παραδεισένιος συνδυασμός υφών και γεύσεων. Συστατικά Για την κρέμα 100g ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα 3 αυγά ελευθέρας βοσκής χωρισμένα 125g ζάχαρη άχνη ½ κουταλάκι του …

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα απολαυστικό ελληνικό επιδόρπιο, με στρώσεις τραγανού φύλλου που αγκαλιάζουν μια κρεμώδη γέμιση κρέμας, όλα εμποτισμένα σε ένα γλυκό, αρωματικό σιρόπι πορτοκαλιού. Είναι ένας παραδεισένιος συνδυασμός υφών και γεύσεων.

Συστατικά

Για την κρέμα

  • 100g ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 3 αυγά ελευθέρας βοσκής χωρισμένα
  • 125g ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 90g σιμιγδάλι
  • 1λίτρο γάλα πλήρες, ζεσταμένο
  • 7 φύλλα ζαχαροπλαστικής

Για σιρόπι πορτοκαλιού

  • 3 πορτοκάλια
  • 440g άχνη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C ή 160C με αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα για κέικ 20cm.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας με ένα μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Χτυπάμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το ζεσταμένο γάλα. Βάλτε αυτό το μείγμα σε ένα καθαρό τηγάνι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για έως και 10 λεπτά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με ένα μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές όταν αφαιρέσετε το σύρμα. Χαλαρώνουμε τη σιμιγδαλένια κρέμα με μια κουταλιά από τα ασπράδια και μετά διπλώνουμε την υπόλοιπη.
  4. Αλείψτε κάθε φύλλο ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και βάλτε το στη φόρμα, εναλλάσσοντας την κατεύθυνση. Το φύλλο που θα περισσεύει στα πλαϊνά μην το κόψετε, μέχρι να χρησιμοποιήσετε 6 φύλλα.
  5. Αδειάζετε το μείγμα της κρέμας και διπλώνετε τα φύλλα που περίσσεψαν τυλίγοντας τις άκρες. Τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο ζαχαροπλαστικής, βουτυρωμένο και διπλωμένο στη μέση. Τυλίγουμε τα πλαϊνά και βουτυρώνουμε το πάνω μέρος.
  6. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα της κρέμας. Ελέγχουμε μετά από 30 λεπτά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αν το επάνω μέρος έχει πάρει πολύ χρώμα.
  7. Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια, στη συνέχεια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
  8. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη άχνη και 190ml νερό σε ένα τηγάνι. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Προσθέστε τις φέτες πορτοκαλιού στο σιρόπι και αφήστε το στην άκρη.
  9. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την βγάλουμε από το ταψί. Κόβουμε σε φέτες με ένα οδοντωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με τα πορτοκάλια σε σιρόπι.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;