Υπάρχει κάτι τόσο μοναδικό στο φθινόπωρο που οι άλλες εποχές δεν φαίνεται να διαθέτουν. Ανάμεσα στα φύλλα που αλλάζουν, η εποχή του φθινοπώρου και το φαγητό της έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. Όσον αφορά τα φθινοπωρινά γεύματα, οι επιλογές είναι άφθονες. Τα εποχικά φθινοπωρινά προϊόντα αρχίζουν να γεμίζουν τα ράφια και μοναδικά βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στρατηγικά για να κάνουν υπέροχα ακόμη και τα πιο απλά πιάτα. Για να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε τη γεύση των φθινοπωρινών πιάτων σας, δημιουργήσαμε αυτήν την εύκολη λίστα με πέντε φθινοπωρινά βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις φθινοπωρινές σας συνταγές. Έτσι, βγάλτε τα καλύτερα εργαλεία ψησίματος και ετοιμαστείτε για μερικά απίστευτα γεύματα!
Σχοινόπρασο
Ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά βότανα εκεί έξω, το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται σε πιάτα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μικρό, γευστικό και απίστευτα αρωματικό, το σχοινόπρασο εκτιμάται πολύ περισσότερο από την ευχάριστη γεύση του. Γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το σχοινόπρασο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα ή για να προσθέσει γεύση σε αλμυρά πιάτα όπως κρέατα, αυγά, τυριά και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Το σχοινόπρασο συγγενεύει πολύ με το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο. Λεπτά και γήινα, προσφέρουν μια λεπτή γεύση κρεμμυδιού που λειτουργεί καλά όταν συνδυάζεται με άλλα αλμυρά συστατικά.
Δενδρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρό βότανο που έχει μια εύκολα αναγνωρίσιμη μυρωδιά. Χρησιμοποιείται σε πιάτα από σεφ και οικιακούς μάγειρες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα γαστρονομικό βότανο που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο για να εμπλουτίσετε τη λεμονάδα σας ή ανακατέψτε το σε αλμυρά πιάτα όπως σούπες, πιάτα με βάση το κρέας, αλείμματα και ακόμη και ψωμί. Όταν λέμε ότι το δεντρολίβανο είναι μοναδικό, το εννοούμε. Ξυλώδες, με νότες εσπεριδοειδών, πεύκου και λεβάντας, είναι ένα στιβαρό βότανο που κρατά μέχρι και μια τεράστια ποσότητα ψησίματος. Το δεντρολίβανο μπορεί να προστεθεί σε διάφορα γεύματα που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία και παρατεταμένους χρόνους μαγειρέματος. Μάλιστα, όσο περισσότερο μαγειρεύεται το δεντρολίβανο, τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση! Το δεντρολίβανο είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Μεσόγειο. Στα λατινικά, το όνομά του σημαίνει «δρόσο της θάλασσας» αφού παραδοσιακά δεντρολίβανο φύτρωνε κατά μήκος της ακτής της θάλασσας. Αναγνωρισμένο από τους μίσχους του που μοιάζουν με ξύλο και τα φύλλα σε σχήμα βελόνας, παράγει ένα ξυλώδες άρωμα που απελευθερώνεται όταν εξάγεται το λάδι μέσα στις βελόνες του πράσινου δεντρολίβανου.
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο που εκτιμάται για τη γήινη γεύση και το έντονο άρωμά του. Χρησιμοποιείται σε αλμυρές συνταγές και ποτά. Αν και το φρέσκο και αποξηραμένο φασκόμηλο είναι συνήθως διαθέσιμο όλο το χρόνο, χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο όλο το φθινόπωρο. Το φασκόμηλο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις φθινοπωρινές συνταγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητα εποχιακά πιάτα. Επιπλέον, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό φυτό για ιατρικούς σκοπούς. Μέρος της οικογένειας της μέντας, το φασκόμηλο είναι ένας αειθαλής θάμνος που έχει φύλλα σε σχήμα οβάλ. Όταν είναι φρέσκο, το φασκόμηλο έχει ένα γκριζοπράσινο χρώμα, με ένα στέλεχος που μοιάζει με ξύλο. Παρόμοιο με αυτό του δεντρολίβανου. Επειδή τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν απίστευτα λεπτές τρίχες, συχνά επιδεικνύουν μια ελαφρώς θολή εμφάνιση και υφή, καθιστώντας το φασκόμηλο λιγότερο ευχάριστο να καταναλώνεται ωμό.
Μαϊντανός
Ένα βότανο που χρησιμοποιείται θρησκευτικά στην ευρωπαϊκή και την κουζίνα της Μέσης Ανατολής ανά τους αιώνες. Ο μαϊντανός έχει γίνει από τότε ένα παγκόσμιο βότανο που χρησιμοποιείται σε αμέτρητα πιάτα. Ευπροσάρμοστος, φρέσκος και διακριτικός όταν προστίθεται στα γεύματα, ο μαϊντανός προσθέτει ένα ποπ χρώμα και γεύση βοτάνων που ανεβάζει το πιάτο σας στο επόμενο επίπεδο. Ο μαϊντανός διατίθεται σε φρέσκια και ξηρή μορφή όλο το χρόνο, αλλά κάνει μια ιδιαίτερη εμφάνιση στα φθινοπωρινά εποχιακά πιάτα. Η ελαφρώς πικρή γεύση του λειτουργεί για να συμπληρώνει τις μοναδικές γεύσεις των άλλων συστατικών του πιάτου. Επιπλέον, ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρετε οποιοδήποτε πιάτο ή ποτό, δίνοντας ένα ελκυστικό πράσινο χρώμα για την τέλεια τελική πινελιά. Αν και η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη, γνωρίζουμε ότι ο μαϊντανός χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Αλγερία εδώ και αιώνες.