Η δημιουργία ενός λειτουργικού και προσβάσιμου σπιτιού για τυφλά ή άτομα με προβλήματα όρασης περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό και τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ανεξαρτησία και η άνεσή τους. Ακολουθούν ορισμένες βασικές σκέψεις για να γίνει ένα σπίτι λειτουργικό για άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλά: Διαγραφή μονοπατιών και διάταξης: Εξασφαλίστε καθαρά και φαρδιά …

Η δημιουργία ενός λειτουργικού και προσβάσιμου σπιτιού για τυφλά ή άτομα με προβλήματα όρασης περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό και τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ανεξαρτησία και η άνεσή τους. Ακολουθούν ορισμένες βασικές σκέψεις για να γίνει ένα σπίτι λειτουργικό για άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλά:

Διαγραφή μονοπατιών και διάταξης:

Εξασφαλίστε καθαρά και φαρδιά μονοπάτια σε όλο το σπίτι για να αποφύγετε εμπόδια. Διατηρήστε μια συνεπή διάταξη, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν έναν νοητικό χάρτη του χώρου.

Αντιολισθητικό δάπεδο:

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά υλικά για δάπεδα, ειδικά σε χώρους επιρρεπείς στην υγρασία όπως μπάνια και κουζίνες.

Αντίθετα χρώματα και υφές:

Χρησιμοποιήστε χρώματα και υφές σε αντίθεση για τοίχους, δάπεδα και έπιπλα για να βοηθήσετε στον προσανατολισμό και την πλοήγηση.

Μαρκαδόροι αφής:

Τοποθετήστε δείκτες αφής ή λωρίδες στο πάτωμα για να υποδείξετε μεταβάσεις μεταξύ δωματίων, σκαλοπατιών ή πιθανούς κινδύνους.

Σωστός φωτισμός:

Εξασφαλίστε καλό συνολικό φωτισμό ελαχιστοποιώντας την αντανάκλαση και τις σκιές. Χρησιμοποιήστε φωτισμό εργασιών σε χώρους εργασίας, όπως η κουζίνα και το γραφείο στο σπίτι. Εγκαταστήστε φώτα που ενεργοποιούνται με κίνηση σε κοινόχρηστους χώρους και διαδρόμους.

Φωνητικές συσκευές:

Εφαρμόστε έξυπνες οικιακές συσκευές ελεγχόμενες με φωνή, όπως φώτα, θερμοστάτες και συσκευές, για να παρέχετε έλεγχο hands-free.

Ετικέτες Braille:

Επισημάνετε τα βασικά είδη και τις περιοχές με ετικέτες Braille ή απτική, όπως συσκευές κουζίνας, ντουλάπια φαρμάκων και εξαρτήματα τουαλέτας.

Προσβάσιμη Κουζίνα:

Τακτοποιήστε τα είδη κουζίνας λογικά και με συνέπεια. Χρησιμοποιήστε δείκτες αφής ή ετικέτες Braille στα πόμολα της εστίας και στα καντράν του φούρνου. Εγκαταστήστε προσβάσιμες συσκευές, όπως φούρνους μικροκυμάτων που μιλάνε ή φούρνους με σήμανση αφής.

Μπάνιο για ΑμεΑ:

Τοποθετήστε λαβές κοντά στην τουαλέτα και στο ντους ή την μπανιέρα. Χρησιμοποιήστε χρώματα σε αντίθεση για τα φωτιστικά μπάνιου. Σκεφτείτε μια καμπίνα ντους ή ντους με πτυσσόμενο πάγκο.

Υπνοδωμάτιο προσβάσιμο σε ΑμεΑ:

Εξασφαλίστε εύκολη πρόσβαση στο κρεβάτι και από τις δύο πλευρές. Χρησιμοποιήστε δείκτες αφής στον θερμοστάτη και σε άλλα χειριστήρια του υπνοδωματίου. Παρέχετε άφθονο χώρο αποθήκευσης με συρτάρια ή ράφια με ετικέτες.

Καθαρή επικοινωνία:

Εφαρμόστε ένα σύστημα επικοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένα τηλέφωνο με φωνητικές κλήσεις και κουμπιά έκτακτης ανάγκης.

Μέτρα ασφαλείας:

Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα με φωνητικές ειδοποιήσεις. Σκεφτείτε ένα σύστημα ασφαλείας με ηχητικές ειδοποιήσεις και απτικά πληκτρολόγια.

Βοηθητική τεχνολογία:

Παρέχετε πρόσβαση σε υποβοηθητική τεχνολογία όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης, μεγεθυντικοί φακοί και οθόνες Braille.

Εκπαίδευση και Προσανατολισμός:

Προσφέρετε εκπαίδευση και προσανατολισμό για να βοηθήσετε το άτομο να εξοικειωθεί με τη διάταξη και τα βασικά χαρακτηριστικά του σπιτιού.

Τακτοποίηση επίπλων:

Τοποθετήστε τα έπιπλα με τρόπο που ελαχιστοποιεί τα εμπόδια και εξασφαλίζει καθαρά μονοπάτια.

Προσβασιμότητα σε εξωτερικούς χώρους:

Εξασφαλίστε μια προσβάσιμη διαδρομή από και προς το σπίτι, με χειρολισθήρες και δείκτες αφής εάν χρειάζεται. Διατηρήστε έναν περιποιημένο κήπο ή αυλή με καθορισμένα όρια.

Προσβάσιμη είσοδος:

Εγκαταστήστε μια ράμπα ή μια είσοδο μηδενικού βήματος στο σπίτι. Σημαδέψτε την πόρτα με ένα σημάδι αφής ή μια μοναδική υφή για εύκολη αναγνώριση.

Τακτική συντήρηση:

Διατηρήστε το σπίτι καλά συντηρημένο για να αποτρέψετε την εμφάνιση κινδύνων ή εμποδίων.

Είναι σημαντικό να εμπλέκονται άτομα που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης στη διαδικασία σχεδιασμού και τροποποίησης για να λάβετε τη γνώμη και τα σχόλιά τους. Οι ανάγκες κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρουν, επομένως η προσαρμογή και οι συνεχείς προσαρμογές μπορεί να είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το σπίτι παραμένει λειτουργικό και άνετο για εκείνον.

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;