Αυτό το παραδοσιακό ανάποδο κέικ αχλαδιών έχει μια φλογερή πινελιά με την προσθήκη τζίντζερ και σκούρου ρούμι. Σερβίρετε με παγωτό ως επιδόρπιο ή μόνο του ως απόλαυση για τσάι ή καφέ. Συστατικά Για τα αχλάδια 50g ζάχαρη άχνη 50g βούτυρο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για άλειμμα 1 κουταλιά της σούπας σκούρο ρούμι 1 κουταλιά …

Αυτό το παραδοσιακό ανάποδο κέικ αχλαδιών έχει μια φλογερή πινελιά με την προσθήκη τζίντζερ και σκούρου ρούμι. Σερβίρετε με παγωτό ως επιδόρπιο ή μόνο του ως απόλαυση για τσάι ή καφέ.

Συστατικά

Για τα αχλάδια

  • 50g ζάχαρη άχνη
  • 50g βούτυρο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 1 κουταλιά της σούπας σκούρο ρούμι
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι τζίντζερ (από ένα βάζο τζίντζερ)
  • 2 μεγάλα, ώριμα αλλά σφιχτά αχλάδια

Για το μείγμα του κέικ

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 125g βούτυρο, καλά μαλακωμένο
  • 125g άχνη ζάχαρη
  • 125g απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι

Εκτέλεση

  1. Κόψτε έναν κύκλο από χαρτί ψησίματος που είναι περίπου 2cm μεγαλύτερος από τη βάση μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ 20cm ή με χαλαρή βάση. Λαδώνουμε τα πλαϊνά της φόρμας και τοποθετούμε τον χάρτινο κύκλο στη βάση, πιέζοντας ελαφρά τα πλαϊνά προς τα επάνω. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει την καραμέλα.
  2. Για τα αχλάδια, φτιάξτε μια καραμέλα λιώνοντας τη ζάχαρη σε μικρή, βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας μόνο όταν λιώσει η περισσότερη ζάχαρη. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βρασμένη ζάχαρη είναι πολύ ζεστή. Χειριστείτε πολύ προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε ένα βαθύ τηγάνι για να μην φουσκώσει.) Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα με μακριά λαβή πολύ απαλά μέχρι να λιώσει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε το ρούμι και το σιρόπι τζίντζερ μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Αφήνουμε την καραμέλα να σταθεί για 15-20 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει αρκετά ώστε να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τοποθετήστε ένα ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου για να πιάσει τυχόν καραμέλα που διαρρέει από τη φόρμα του κέικ και προθερμάνετε το φούρνο στους 180C ή 160C με αέρα.
  3. Όσο κρυώνει η καραμέλα, ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε κάθε τέταρτο αχλαδιού σε 3-4 μακριές φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες αχλαδιού στην καραμέλα και τις γυρίζουμε να στρωθούν. Τοποθετήστε τις φέτες αχλαδιού σε σχήμα βεντάλιας στον πάτο της έτοιμης φόρμας για κέικ.
  4. Για το μείγμα του κέικ, προσθέστε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εναλλακτικά, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε απαλά με κουτάλι το μείγμα πάνω από τα αχλάδια και λειαίνουμε την επιφάνεια. Ψήστε για 35–40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά το κέικ, αφού δοκιμάσουμε με ένα σουβλάκι και βγει καθαρό όταν το τοποθετήσετε στη μέση.
  5. Χρησιμοποιώντας γάντια φούρνου για να προστατέψετε τα χέρια σας, χαλαρώστε προσεκτικά και αφαιρέστε τα πλαϊνά της φόρμας του κέικ. Τοποθετήστε ένα πιάτο σερβιρίσματος πάνω από το κέικ και αναποδογυρίστε προσεκτικά. Αφαιρούμε τη βάση και το χαρτί ψησίματος. Αυτό πρέπει να γίνει όσο το κέικ είναι ζεστό, διαφορετικά η καραμέλα θα σκληρύνει και το κέικ θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.
  6. Κόψτε και σερβίρετε το κέικ ζεστό με παγωτό ως επιδόρπιο ή μόνο του ως απόλαυση για το τσάι, την σοκολάτα ή τον καφέ σας.

Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;