Ο απλός, βήμα προς βήμα οδηγός για την τέλεια κρέμα καραμελέ. Εξοπλισμός και προετοιμασία: θα χρειαστείτε 6 πορσελάνινα μπολάκια, ράμεκιν (150 ml). Συστατικά Για την καραμέλα 160g ζάχαρη ανάλατο βούτυρο, για το άλειμμα των μπολ Για την κρέμα 4 αυγά 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 25g ζάχαρη άχνη 600ml γάλα πλήρες κρέμα γάλακτος, για …

Ο απλός, βήμα προς βήμα οδηγός για την τέλεια κρέμα καραμελέ.

Εξοπλισμός και προετοιμασία: θα χρειαστείτε 6 πορσελάνινα μπολάκια, ράμεκιν (150 ml).

Συστατικά

Για την καραμέλα

  • 160g ζάχαρη
  • ανάλατο βούτυρο, για το άλειμμα των μπολ

Για την κρέμα

  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 25g ζάχαρη άχνη
  • 600ml γάλα πλήρες
  • κρέμα γάλακτος, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 150C. Ζεσταίνουμε τα μπολάκια στο φούρνο, ώστε να είναι ζεστά όταν ρίχνουμε την καραμέλα.
  2. Φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα. Ρίξτε τη ζάχαρη και τις έξι κουταλιές της σούπας νερό σε ένα καθαρό ανοξείδωτο τηγάνι.
  3. Διαλύουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά.
  4. Όταν δεν έχουν μείνει κόκκοι ζάχαρης, σταματάμε το ανακάτεμα και βράζουμε μέχρι η ζάχαρη να πάρει ένα σκούρο χάλκινο χρώμα.
  5. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην καεί η καραμέλα. Ρίχνουμε γρήγορα την καραμέλα στα ζεσταμένα ραμεκινάκια.
  6. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να γίνει σκληρό. (Μην το βάζετε στο ψυγείο γιατί η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και θα γίνει απαλή και κολλώδης).
  7. Μόλις σφίξει, βουτυρώνουμε τις πλευρές των ραμεκινών πάνω από το επίπεδο της καραμέλας.
  8. Για την κρέμα, χτυπήστε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη μαζί σε ένα μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  9. Ρίξτε το γάλα σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε απαλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μπορέσετε ακόμα να βουτήξετε το δάχτυλό σας μέσα για λίγο και μετά στραγγίστε το γάλα με ένα λεπτό κόσκινο πάνω στο μείγμα των αυγών στο μπολ.
  10. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και, στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα στα προετοιμασμένα ραμεκίν.
  11. Βάζετε τα ραμεκίν σε ένα ταψί και γεμίζετε τη φόρμα μέχρι τη μέση με βραστό νερό.
  12. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η κρέμα. Μην παραψήσετε την κρέμα – ελέγξτε γύρω από τις άκρες των πιάτων, για να βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται φυσαλίδες.
  13. Βγάζετε τις κρέμες από τον φούρνο, αφαιρείτε τις ραμεκίν από το ταψί και τις βάζετε σε μια σχάρα ψύξης. Όταν κρυώσει, μεταφέρετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να απορροφηθεί η καραμέλα στην κρέμα.

Για να σερβίρετε, λύστε τα πλαϊνά της κρέμας με το ράμεκιν και χαλαρώστε με ένα μικρό μαχαίρι παλέτας γύρω από τις άκρες. Τοποθετούμε ένα πιάτο σερβιρίσματος πάνω από το ραμεκίν και το αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος.

Καλή απόλαυση!!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;