Το Birria είναι ένα στιφάδο με βαθιά γεύση από το Jalisco στο δυτικό Μεξικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με κατσικίσιο κρέας, αν και στις μέρες μας χρησιμοποιείται ευρέως το βοδινό. Το κρέας μαγειρεύεται σε adobo, μια σάλτσα με τσίλι, μπαχαρικά και ξύδι. Η μπίρρια μπορεί να καταναλωθεί σε ένα μπολ σαν σούπα ή σε τάκος ή κεσαντίλιες! …

Το Birria είναι ένα στιφάδο με βαθιά γεύση από το Jalisco στο δυτικό Μεξικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με κατσικίσιο κρέας, αν και στις μέρες μας χρησιμοποιείται ευρέως το βοδινό. Το κρέας μαγειρεύεται σε adobo, μια σάλτσα με τσίλι, μπαχαρικά και ξύδι. Η μπίρρια μπορεί να καταναλωθεί σε ένα μπολ σαν σούπα ή σε τάκος ή κεσαντίλιες!

Συστατικά

  • 1 κομμάτι μοσχαρίσιο osso buco (μοσχάρι στο μυελό)
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 700gμπριζόλα κοκκινιστό, κομμένη σε κομμάτια 10cm

Για το adobo

  • 5 τσίλι guajillo, ο μίσχος και οι σπόροι
  • 2 τσίλι αντσό, ο μίσχος και οι σπόροι
  • 3 ντοματίνια δαμάσκηνα, κομμένα σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 6 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
  • 15g αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 18 τορτίγιες καλαμποκιού ζεστασμένες
  • μικρό ματσάκι φρέσκο ​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 λάιμ, κομμένα σε φέτες
  • πικάντικη σάλτσα της επιλογής σας

Μέθοδος

  1. Μπορείτε να φτιάξετε το adobo μια μέρα μπροστά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και φρυγανίζουμε τα τσίλι για 15 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Βάλτε τα τσίλι σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και 400ml νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Όταν κρυώσει, χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα τσίλι, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ρίγανη και όλα τα μπαχαρικά, το ξύδι και το αλάτι. Τρίψτε τη σάλτσα μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήστε την στην άκρη ή βάλτε την στο ψυγείο.
  3. Για να φτιάξετε τη μπίρρια, κόψτε το κρέας από το osso buco σε μικρούς κύβους, κρατώντας το κόκκαλο του μυελού.
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ιδανικά χυτοσίδηρο) σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το βόειο κρέας σε παρτίδες, αφαιρώντας κάθε ροδισμένη παρτίδα σε ένα μεγάλο πιάτο.
  5. Μόλις ροδίσει όλο το βόειο κρέας, το επιστρέφετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το κόκκαλο του μυελού, το adobo και 2 λίτρα νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά για 2½–3 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και να λιώσει.
  6. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το ζωμό, πετάμε το κόκκαλο του μυελού. Κόβουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  7. Για να σερβίρετε, ρίχνετε το ζωμό σε ατομικά φλιτζάνια. Προσθέστε λίγο τριμμένο μοσχαρίσιο κρέας στις τορτίγιες σας και προσθέστε από πάνω ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κρεμμύδι, λίγο χυμό λάιμ και λίγη πικάντικη σάλσα. Βουτήξτε το biria taco στο ζωμό.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;