Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα της γλυκοπατάτας με μια πινελιά μπαχαρικών και μια κρεμώδη υφή. Είτε ψάχνετε για ένα χορταστικό συνοδευτικό είτε ένα νόστιμο επιδόρπιο, αυτή η συνταγή σίγουρα θα σας ευχαριστήσει. Υλικά (για 4 μερίδες): 500 γρ γλυκοπατάτες 50 γρ ανάλατο βούτυρο 50 γρ καστανή ζάχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη …

Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα της γλυκοπατάτας με μια πινελιά μπαχαρικών και μια κρεμώδη υφή. Είτε ψάχνετε για ένα χορταστικό συνοδευτικό είτε ένα νόστιμο επιδόρπιο, αυτή η συνταγή σίγουρα θα σας ευχαριστήσει.

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ γλυκοπατάτες
  • 50 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ πεκάν ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Πρέζα αλάτι

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
  2. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις στεγνώνουμε. Τρυπήστε τις πατάτες παντού με ένα πιρούνι για να βγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
  3. Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες απευθείας στη σχάρα του φούρνου και ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, τοποθετήστε ένα μαχαίρι ή ένα σουβλάκι στο κέντρο μιας γλυκοπατάτας—θα πρέπει να γλιστράει εύκολα.
  4. Μόλις ψηθούν οι γλυκοπατάτες, τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς μέχρι να είναι ασφαλείς στο χειρισμό τους. Τα κόβουμε προσεκτικά στη μέση κατά μήκος και βγάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ, πετάμε τις φλούδες.
  5. Προσθέστε το ανάλατο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την αλεσμένη κανέλα, το αλεσμένο μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι στη σάρκα της γλυκοπατάτας στο μπολ.
  6. Χρησιμοποιώντας έναν πουρέ πατάτας ή ένα πιρούνι, πολτοποιήστε το μείγμα γλυκοπατάτας μέχρι να ενωθεί καλά και να ομογενοποιηθεί. Για πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός ή μπλέντερ.
  7. Αν θέλετε, διπλώστε τα ψιλοκομμένα πεκάν για να προσθέσετε μια ευχάριστη τραγανή γεύση στο πιάτο.
  8. Μεταφέρετε το μείγμα της γλυκοπατάτας σε ένα ταψί και λειάνετε την κορυφή με ένα κουτάλι.
  9. Ψήνουμε το λουκούμι γλυκοπατάτας για 20-25 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και να ροδίσει ελαφρά η κορυφή του.
  10. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε. Αυτό το πιάτο μπορείτε να το απολαύσετε τόσο ζεστό όσο και σε θερμοκρασία δωματίου.

Απολαύστε τον παραδεισένιο συνδυασμό γεύσεων και υφών σε αυτή τη συνταγή γλυκοπατάτας. Είναι ένα ευέλικτο πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο τραπέζι σας, ανεξαρτήτως εποχής!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;