Τα φρέσκα φασολάκια σοτάρονται στην τελειότητα με μια γλυκιά γεύση από λεμόνι και αρωματικό σκόρδο. Αυτή η απλή αλλά υπέροχη συνταγή θα μετατρέψει τα φασολάκια σας σε ένα λαχταριστό καλοκαιρινό πιάτο.
Συστατικά:
- 1 κιλό φρέσκα φασολάκια, τα άκρα κομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προσαρμόστε τη γεύση)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- Προαιρετικά: αμύγδαλα σε φέτες ή σουσάμι φρυγανισμένο για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Ζεματίζουμε τα πράσινα φασόλια:
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέστε τα φασολάκια και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ανοιχτό πράσινο χρώμα.
- Στραγγίζουμε τα πράσινα φασόλια και τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
- Μόλις κρυώσουν, στραγγίστε τα πράσινα φασόλια και στεγνώστε τα με μια πετσέτα κουζίνας.
Σοτάρουμε τα πράσινα φασόλια:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει και να ροδίσει.
- Προσθέστε τα ασπρισμένα πράσινα φασόλια στο τηγάνι και ανακατέψτε τα για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με το εμποτισμένο με σκόρδο λάδι.
- Μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν τρυφερά και τραγανά. Προσοχή μην τα παραψήσετε.
Προσθέστε ξύσμα και χυμό λεμονιού:
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα το ξύσμα λεμονιού πάνω από τα πράσινα φασόλια στο τηγάνι.
- Στύψτε το χυμό από μισό λεμόνι πάνω από τα πράσινα φασόλια.
- Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Δώστε τα πάντα απαλά για να διασφαλίσετε ότι οι γεύσεις κατανέμονται ομοιόμορφα.
Γαρνίρουμε και σερβίρουμε:
- Αν θέλετε, πασπαλίστε μερικά αμύγδαλα σε φέτες ή φρυγανισμένο σουσάμι πάνω από τα πράσινα φασόλια για πρόσθετη τραγανή γεύση και γεύση ξηρών καρπών.
- Μεταφέρετε τα πράσινα φασόλια λεμονιού σκόρδου σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
- Σερβίρετε ζεστό ως απολαυστικό συνοδευτικό δίπλα στο αγαπημένο σας κυρίως πιάτο.
Αποτελούν μια φανταστική προσθήκη σε κάθε γεύμα, από ένα χαλαρό δείπνο το βράδυ μέχρι μια ειδική γιορτή.