Η ταχινόπιτα είναι ένα κυπριακό γλυκό ψωμί, όχι ανόμοιο με το κουλούρι κανέλας, αλλά με ζαχαρούχο ταχίνι κανέλας. Μπορούν να βρεθούν σε αρτοποιεία σε όλη την Κύπρο τον περισσότερο χρόνο, αλλά είναι πιο δημοφιλή σε περιόδους νηστείας, καθώς παραδοσιακά δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Υιοθετώ τακτικά το ίδιο γευστικό προφίλ για πρωινό, χρησιμοποιώντας το σε γαλλικό …

Η ταχινόπιτα είναι ένα κυπριακό γλυκό ψωμί, όχι ανόμοιο με το κουλούρι κανέλας, αλλά με ζαχαρούχο ταχίνι κανέλας. Μπορούν να βρεθούν σε αρτοποιεία σε όλη την Κύπρο τον περισσότερο χρόνο, αλλά είναι πιο δημοφιλή σε περιόδους νηστείας, καθώς παραδοσιακά δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Υιοθετώ τακτικά το ίδιο γευστικό προφίλ για πρωινό, χρησιμοποιώντας το σε γαλλικό τοστ και τηγανίτες, ακόμη και στο ψήσιμο. Αν σκεφτείτε τον συνδυασμό φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας, είστε στο σωστό δρόμο. Χρησιμοποιώντας όμως ταχίνι και μέλι, είναι πραγματικά ο πιο ονειρεμένος συνδυασμός.

Συστατικά

  • 4 κ.σ ταχίνι
  • 150 ml γάλα πλήρες
  • 100 ml κρέμα μονής
  • 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 20 gr ανάλατο βούτυρο
  • 250 gr ψωμί μπριός ή challah, κομμένο στα τέσσερα 3–4 cm σε χοντρές φέτες
  • 6 κουταλιές της σούπας σουσάμι, φρυγανισμένο
  • 150gr γιαούρτι ελληνικού τύπου
  • 6 κουταλιές της σούπας ρευστό μέλι
  • 150gr φρούτα εποχής (όπως μούρα ή πυρηνόκαρπα), κομμένα σε φέτες, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας από το ταχίνι σε ένα φαρδύ ρηχό μπολ και ανακατέψτε σιγά σιγά το γάλα και την κρέμα. Χτυπάμε τα αυγά, την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο. Στρώνουμε δύο φέτες ψωμί στην κρέμα. Αφήστε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια αναποδογυρίστε τις φέτες και μουλιάστε για άλλα 30-60 δευτερόλεπτα. Το ψωμί πρέπει να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά χωρίς να διασπάται.
  2. Τηγανίζουμε τις φέτες ψωμιού για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από κάτω, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Πασπαλίστε 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι πάνω από κάθε φέτα ψωμιού και πιέστε το απαλά. Αναποδογυρίζουμε τις φέτες ψωμιού και τις σιγοβράζουμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη το υπόλοιπο σουσάμι. Μεταφέρετε τις φέτες ψωμιού σε ένα πιάτο ή σανίδα, σκουπίστε το τηγάνι και επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.
  3. Κόβουμε κάθε φέτα ψωμιού σε δύο τρίγωνα και τοποθετούμε σε τέσσερα ζεστά πιάτα. Γεμίστε κάθε πιάτο με μια γενναία κουταλιά γιαούρτι, το υπόλοιπο ταχίνι, το υπόλοιπο σουσάμι και λίγο μέλι. Σερβίρουμε με τα φρούτα εποχής.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;