Οι γίγαντες είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά αλλά είναι δύσκολα στην χώνεψη και γι΄αυτό δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα. Είναι άκρως χορταστικό και θρεπτικό αλλά και νοστιμότατο φαγητό.
Σημείωση: Μπορείτε να το ψήσετε και σε αργή κουζίνα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 ώρες αντί για φούρνο.
Συστατικά:
- 2 κιλά φασόλια γίγαντες
- 2 φλιτζάνια μπέικον σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι κέτσαπ
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι μελάσα
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 8 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες:
- Ξεπλύνετε τα φασόλια και διαλέξτε τυχόν μικρά υπολείμματα. Μουλιάστε τα φασόλια όλη τη νύχτα σε νερό ή χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του γρήγορου μουλιάσματος. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα μεγάλο ταψί ή μια κατσαρόλα ασφαλή για το φούρνο, μαγειρέψτε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε το μπέικον με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε την κέτσαπ, την καστανή ζάχαρη, τη μελάσα, τη μουστάρδα, την καπνιστή πάπρικα, το μαύρο πιπέρι και 8 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Προσθέστε τα φασόλια και το μπέικον στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 3-4 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Ελέγχετε τα φασόλια κάθε ώρα περίπου και προσθέτετε περισσότερο νερό εάν χρειάζεται.
- Μόλις γίνει, βγάζουμε από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Σερβίρετε και απολαμβάνετε!
Καλη επιτυχία!