Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που περιλάμβανε τη σημερινή Τουρκία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τις γύρω περιοχές.
Λέγεται ότι αναπτύχθηκε από τους αρχιμάγειρες των παλατιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή και τις περιοχές της Μεσογείου.
Συστατικά:
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (τα καρύδια ή τα φιστίκια Αιγίνης λειτουργούν καλά)
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς C. Λαδώνουμε ένα ταψί 9×13 ιντσών.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Απλώστε ένα φύλλο ζύμης φύλλου στο έτοιμο ταψί και αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε με 10 ακόμη φύλλα ζύμης φύλλου, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο πριν προσθέσετε το επόμενο.
- Απλώστε το μισό μείγμα ξηρών καρπών πάνω από τις στρώσεις φύλλου.
- Στρώνουμε άλλα 10 φύλλα ζύμης φύλλου πάνω από το μείγμα των ξηρών καρπών, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο πριν προσθέσετε το επόμενο.
- Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα ξηρών καρπών πάνω από τις στρώσεις φύλλου.
- Στρώστε τα υπόλοιπα φύλλα φύλλου πάνω από το μείγμα των ξηρών καρπών, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο πριν προσθέσετε το επόμενο.
- Κόβουμε τον μπακλαβά σε τετράγωνα ή ρόμβους και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς, ανακατεύουμε το μέλι και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του μπακλαβά, τον περιχύνουμε με το μείγμα του μελιού. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!