Το Kunefe είναι ένα γλυκό τουρκικό επιδόρπιο που φτιάχνεται με τριμμένη ζύμη φύλλου και γέμιση γλυκού τυριού. Ακολουθεί μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε στο σπίτι:
Συστατικά:
- 1 κιλό ζύμη kadayif ή τριμμένη ζύμη phyllo
- 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 2 φλιτζάνια γλυκό τυρί (όπως Nabulsi ή Akkawi)
- 1/2 φλιτζάνι απλό σιρόπι (ή για γεύση)
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
- Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ. με βούτυρο.
- Παίρνουμε τη ζύμη κανταΐφ και τη χωρίζουμε σε λεπτές κορδόνια. Απλώστε τα μισά κορδόνια στον πάτο του έτοιμου πιάτου, φροντίζοντας να τα πιέσετε καλά.
- Ανακατεύουμε το τυρί και το σιρόπι μαζί και απλώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τα κορδόνια κανταΐφ.
- Καλύπτουμε το μείγμα τυριών με τα υπόλοιπα κορδόνια κανταΐφ, πιέζοντάς τα ξανά προς τα κάτω.
- Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα τυριών και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και καρύδια αν θέλουμε.
- Αλείφουμε την κορυφή με λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή.
- Αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.
Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό ή κρύο. Απολαύστε το σπιτικό σας kunefe!