Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται από σπασμένο σιτάρι και συχνά σερβίρεται ως σούπα. Ακολουθεί μια συνταγή για μια γκουρμέ εκδοχή της σούπας τραχανά:
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι τραχανά
- 1/2 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1/2 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πιπεριές
- 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
Οδηγίες:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα και τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το κόκκινο κρασί στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον τραχανά, το ζωμό μοσχαρίσιο, αλάτι, μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας αν θέλετε με λίγο αποξηραμένα βότανα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!