Αυτά τα πλούσια ψωμάκια με σαφράν είναι μια παραδοσιακή σουηδική χριστουγεννιάτικη απόλαυση. Είναι νόστιμα με ένα φλιτζάνι καφέ. Συστατικά 1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν 250ml χλιαρό γάλα 500gr αλεύρι σκληρό Φακελάκι 7gr με αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 50gr καστανή ζάχαρη 50gr ανάλατο βούτυρο, λιωμένο 100gr τυρί κουάρκ 1 κρόκος αυγού …

Αυτά τα πλούσια ψωμάκια με σαφράν είναι μια παραδοσιακή σουηδική χριστουγεννιάτικη απόλαυση. Είναι νόστιμα με ένα φλιτζάνι καφέ.

Συστατικά

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
  • 250ml χλιαρό γάλα
  • 500gr αλεύρι σκληρό
  • Φακελάκι 7gr με αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50gr καστανή ζάχαρη
  • 50gr ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 100gr τυρί κουάρκ
  • 1 κρόκος αυγού
  • σταφίδες

Μέθοδος

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί. Μουλιάζουμε το σαφράν στο γάλα για 5-10 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα γάλακτος και σαφράν και αδειάζουμε. Προσθέστε το τυρί Κουάρκ.
  3. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει καλά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.
  5. Χτυπάμε πίσω τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Τυλίξτε το καθένα σε ένα ορθογώνιο μήκους περίπου 20 cm. Στρίψτε το καθένα σε σχήμα «S», όσο πιο σφιχτό γίνεται. Τοποθετούμε στο έτοιμο ταψί και σκεπάζουμε χαλαρά. Αφήστε για 30-45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
  6. Αλείφουμε τα ρολά με τον κρόκο του αυγού και μετά βάζουμε μία σταφίδα στο κέντρο κάθε κύκλου (δύο σταφίδες ανά ρολό).
  7. Ψήστε τα ρολά για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Καλές γιορτές!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;