Έχουμε μπει πλέον επίσημα στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι -λίγο πολύ- αυτές τις ημέρες θα κανονίσουμε τα πασχαλινά μας ψώνια και θα προετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε το Πάσχα. Η μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας είναι απολυτά συνυφασμένη στη συνείδησή μας με 2 παραδοσιακές παρασκευές, που κάθε χρόνο έρχονται να γεμίσουν το σπίτι μας με μοναδικά …

Έχουμε μπει πλέον επίσημα στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι -λίγο πολύ- αυτές τις ημέρες θα κανονίσουμε τα πασχαλινά μας ψώνια και θα προετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε το Πάσχα. Η μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας είναι απολυτά συνυφασμένη στη συνείδησή μας με 2 παραδοσιακές παρασκευές, που κάθε χρόνο έρχονται να γεμίσουν το σπίτι μας με μοναδικά αρώματα. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για τα νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού αλλά και για τα αφράτα, μαστιχωτά, σπιτικά τσουρέκια που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συγκριθούν με αυτά του εμπορίου. Για το λόγο αυτό, μην περιμένεις άλλο. Προμηθεύσου όλα τα απαραίτητα υλικά και ξεκίνα να ετοιμάσεις κουλουράκια και τσουρέκια έχοντας την εύχρηστη κουζινομηχανή Vintage της Ariete ως βασικό «σύμμαχο» στην κουζίνα και αυτές τις γιορτές.

Πως θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ½ κ.γ σόδα
  • 60 ml χυμός πορτοκάλι
  • 125 ml γάλα
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα

Τέλεια κουλουράκια με την πιο καλαίσθητη κουζινομηχανή που κυκλοφορεί στην αγορά

Αφού συγκεντρώσεις όλα σου τα υλικά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, προετοίμασε την κουζινομηχανή σου για να παρασκευάσεις τα κουλουράκια. Αν τώρα αυτή έχει retro σχεδιασμό και δίνει vintage αύρα δεκαετίας του ’50, ακόμα καλύτερα, γιατί θα μπεις μάλλον ευκολότερα στο κλίμα των ημερών και θα θυμηθείς τις μαγειρικές ικανότητες της γιαγιά σου! Εκτός από πραγματικό στολίδι για την κουζίνα μας, η κουζινομηχανή Vintage της Ariete είναι εξαιρετικά ισχυρή, αποδοτική και εύχρηστη με ισχύ 2400W, χωρητικότητα 5.5lt και μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι. Ειδικά τώρα το Πάσχα, οι 7 ταχύτητες, η λειτουργία διακεκομμένης κίνησης “Pulse”και οι σχεδιασμένοι για κάθε ανάγκη αναδευτήρες (φτερό, σύρμα φουέ, γάντζος ζύμης) θα σε σώσουν από περιττή ταλαιπωρία! Στα μεγάλα προτερήματά της συγκαταλέγεται και το διαφανές καπάκι με ειδική υποδοχή για εύκολη συμπλήρωση υλικών. Θα τη βρεις στα χρώματα μπεζ, μπλε και πράσινο.

Εκτέλεση

Στην κουζινομηχανή Vintage της Ariete χτυπάμε για 1 περίπου λεπτό το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα, δυναμώνοντας της ένταση της κουζινομηχανής. Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και το προσθέτουμε κι αυτό. Χαμηλώνουμε την ένταση στη Vintage της Ariete, προσθέτοντας το γάλα και το ξύσμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μισό στο μίξερ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη για 20 περίπου λεπτά, χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια και πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε.

Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και λίγο νερό. Ψήνουμε στους 170  βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Tο καλύτερο πασχαλινό τσουρέκι με άρωμα από τη Πόλη

  • 1 ¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 8 αυγά
  • ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ. μαγιά ξερή
  • 1 κ.σ. μαχλέπι
  • 4 κ.σ. σουσάμι
  • ½ φλ. αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και μέσα σ ’αυτό λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσει. Στο μεταξύ, βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής Vintage της Ariete το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο λιωμένο. Βράζουμε το μαχλέπι σε μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό, το σουρώνουμε και ρίχνουμε μ’ ένα φλιτζάνι του καφέ τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ξαναζυμώνουμε, κόβουμε από 3 μπάλες για κάθε τσουρέκι, πλάθουμε σε λωρίδες και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό που το διαλύσαμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και το σουσάμι. Αφήνουμε για 60 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 -40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).

Καλό Πάσχα!

Μάθετε περισσότερα εδώ

Facebook

Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Ελένη Σαραντάκη

Ελένη Σαραντάκη