Γαλλική συνταγή η σημερινή και παίρνει άριστα 10 καθώς το λιωμένο τυρί δένει τόσο όμορφα με το φρυγανισμένο ψωμί και τέλος σερβίρεται με ένα τηγανιτό αυγό στην κορυφή! Καθαρά γαλλική τελειότητα και τίποτα παραπάνω.
Υλικά
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας για κάθε χρήση αλεύρι
- 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα ζεστό
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 5 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 μεγάλα αυγά
- 8 φέτες λευκό ψωμί για τοστ
- 8 φέτες ζαμπόν
Εκτέλεση
Για να κάνετε τη σάλτσα τυριού
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μειώνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία μέχρι να πήξει για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ¾ φλ τυρί και 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε όλες τις φέτες στον φούρνο για 5 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ξεχωριστά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Μόλις τηγανιστούν τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο ξεχωριστά.
Απλώνουμε σε 4 φέτες ψωμί μουστάρδα και ζαμπόν καθώς και μια κουταλιά της σάλτσας σε κάθε φέτα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού απλώνοντας στη τελευταία σάλτσα και πασπαλίζουμε με λίγο παραπάνω τυρί. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και προσθέτουμε από πάνω το αυγό.
Ιδανικά σκεύη για να πετύχετε απόλυτα αυτή τη πεντανόστιμη συνταγή, θα βρείτε εδώ. Όπως η, κλασική πλέον, Cusina Rossa της Izzy, με διπλή εσωτερική αντικολλητική επίστρωση και εξωτερική επίστρωση ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά και το Tefal Elegance 20, με αντικολλητική ανθεκτική εξωτερική επιφάνεια PTFE και δείκτη Thermospot που σας δείχνει αν η θερμοκρασία του έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο.