Οι τηγανίτες αποτελούν αγαπημένο φαγητό για πάρα πολλούς ανθρώπους, ενώ συχνά τις επιλέγουμε για το πρωινό (και το μεσημεριανό, επιδόρπιο, βραδινό) μας. Με τη συνταγή και τις συμβουλές μας θα φτιάξεις πεντανόστιμες, πρωτότυπες, γεμιστές τηγανίτες εύκολα και γρήγορα!
Υλικά:
- 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φαρίνα)
- 1 κουτάλι της σούπας baking powder
- 3 κουτάλια της σούπας ζάχαρη για γλυκές τηγανίτες ή
- 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη για αλμυρές
- ½ κουτάλι του γλυκού αλάτι
- 1 κούπα γάλα
- 1 αυγό
- 4 κουτάλια της σούπας λιωμένο βούτυρο
Θα χρειαστείς επίσης τα αγαπημένα σου toppings:
- πραλίνα φουντουκιού, φρούτα, φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα κλπ. για γλυκές τηγανίτες
ή
- τυριά (κίτρινα, λευκά ή κρέμα), αλλαντικά, λαχανικά, σάλτσες κλπ. για αλμυρές τηγανίτες
Εκτέλεση:
Ανάμειξε σε ένα μπολ όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα (το οποίο μπορεί να έχει σβώλους).
Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και (μόλις ζεσταθεί, χωρίς λάδι ή βούτυρο) ρίξε περίπου ½ κούπα μείγματος σε αυτό. Κατευθείαν ρίξε από πάνω το αγαπημένο σου topping (πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, τυρί, σάλτσα κ.ο.κ.) – μη χρησιμοποιήσεις μεγάλη ποσότητα – και «καπάκωσε» την τηγανίτα με λίγο περισσότερο μείγμα (μέχρι να μη βλέπεις το υλικό-έκπληξη).
Ψήσε την τηγανίτα μέχρι να δεις μικρές φούσκες που σκάνε (μπορεί στο κέντρο να μην υπάρχουν τέτοιες φούσκες λόγω της γέμισης), και αναποδογύρισε σε αυτό το σημείο την τηγανίτα σου με μία σπάτουλα (προσεκτικά και γρήγορα, κάτι που θα καταφέρεις με μία αρκετά πλατιά – όχι μαρίζ).
Ψήσε 1-3’ και ύστερα σέρβιρε σε δίσκους ή πιάτα της επιλογής σου!
Hint 1: Μπορείς να διακοσμήσεις τις κρέπες σου με ό,τι θες (σαντιγί/σιρόπι/μπισκότα για γλυκές ή σάλτσα/τυρί κρέμα για αλμυρές)!
Hint 2: Για πιο πλούσια γεύση πρόσθεσε στο γάλα 1 κουτάλι της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού και άσε το να κάτσει για περίπου 15’ πριν φτιάξεις το μείγμα για τις τηγανίτες σου.