Το ψυγείο του σπιτιού μας τείνει να είναι παρεξηγημένο αντικείμενο. Το θυμόμαστε μόνο όταν πεινάμε, ενώ αγνοούμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό του με αποτέλεσμα να αποκτάει συχνά οσμές και λεκέδες – για να μην αναφέρω όλα εκείνα τα ξεχασμένα γάλατα, λαχανικά και ταπεράκια που θυμήθηκες μήνες μετά. Όλη αυτή η βρωμιά μπορεί πολύ εύκολα …

Το ψυγείο του σπιτιού μας τείνει να είναι παρεξηγημένο αντικείμενο. Το θυμόμαστε μόνο όταν πεινάμε, ενώ αγνοούμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό του με αποτέλεσμα να αποκτάει συχνά οσμές και λεκέδες – για να μην αναφέρω όλα εκείνα τα ξεχασμένα γάλατα, λαχανικά και ταπεράκια που θυμήθηκες μήνες μετά. Όλη αυτή η βρωμιά μπορεί πολύ εύκολα να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην υγεία σου. Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω ώστε να αποκτήσεις καλύτερη σχέση με μία από τις πιο σημαντικές συσκευές στο σπίτι σου!

Το ψυγείο σου χρειάζεται μερικές βασικές ενέργειες κάθε μέρα και έναν πιο βαθύ καθαρισμό κάθε εξάμηνο περίπου.

Κάθε μέρα προσπάθησε να κάνεις ένα γρήγορο check-up για λεκέδες και παλιά τρόφιμα. Όχι πολλή ώρα, 5-6’ χρειάζονται μόνο. Αν κάποια συσκευασία φαγητού έχει λερωθεί, καθάρισέ την τοπικά ώστε να μη περάσει ο λεκές στα ράφια του ψυγείου, ενώ αν κάτι χυθεί προσπάθησε να το καθαρίσεις εκείνη τη στιγμή ώστε να μη «κάτσει» η βρωμιά. Το ίδιο θες να κάνεις και με τρόφιμα που φαίνεται ότι έχουν χαλάσει, έτσι ώστε να μη τα ανακαλύψεις 3 μήνες μετά… ζωντανά!

Αν έχει έρθει η ώρα να καθαρίσεις καλά το ψυγείο σου, τότε θα χρειαστείς 1-2 ώρες. Βγάλε αρχικά όλα τα τρόφιμα από το ψυγείο και τον καταψύκτη και ύστερα βγάλε τα ράφια και τα λοιπά αφαιρούμενα εξαρτήματα. Αυτά για ευκολία μπορείς να τα περάσεις με ένα ήπιο καθαριστικό που δε χρειάζεται να το ξεπλύνεις, όπως είναι, ή να τα καθαρίσεις με ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων στη μπανιέρα σου (πρέπει να στεγνώσουν πριν τα εφαρμόσεις πάλι στο ψυγείο).

Πέρνα με ένα νωπό σφουγγαράκι με λίγο υγρό (απορρυπαντικό) πιάτων ή ένα πανάκι με έτοιμο καθαριστικό γενικής χρήσης που δε χρειάζεται ξέβγλαμα το εσωτερικό του ψυγείου και του καταψύκτη (αν έχεις κάποιο παλιό μοντέλο καταψύκτη που έχει μαζέψει πάγο τότε θα χρειαστείς ένα κουτάλι – και χρόνο – για να τον καθαρίσεις). Αν επέλεξες το υγρό πιάτων θα πρέπει μετά να περάσεις τις επιφάνειες με ένα νωπό σφουγγαράκι μέχρι να μην υπάρχουν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Επανέλαβε τη διαδικασία στις εξωτερικές επιφάνειες του ψυγείου (εκτός από την πίσω μεριά). Την πίσω μεριά αυτή μπορείς απλά να την ξεσκονίσεις απαλά με ένα ειδικό, στεγνό πανάκι.

Εφάρμοσε τα στεγνά πια μέρη του ψυγείου στη θέση τους, επανατοποθέτησε τα τρόφιμα (σε καθαρές συσκευασίες) και το ψυγείο σου είναι πάλι καθαρό, ασφαλές για την υγεία σου και χωρίς δυσάρεστες οσμές!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Χριστίνα Χατζημανώλη

Χριστίνα Χατζημανώλη