Είτε τη λες ντομάτα ή τομάτα, το γοητευτικό αυτό φρούτο (που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ως λαχανικό) χρησιμοποιείται συχνά, προσφέρει γεύση στο φαγητό και… συχνά καταλήγει στα σκουπίδια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολλές φορές κάποιο φαγητό ζητάει μισή συσκευασία χυμό ντομάτας (τύπου πασάτα) ή 1 κουτάλι του γλυκού πάστα ντομάτας. Μέχρι να βρεις μια καλή ιδέα για την επόμενη συνταγή που θα κάνεις, όμως, ο χυμός ή η πάστα έχουν ξεραθεί ή χαλάσει και πρέπει να τα πετάξεις. Τώρα όμως κάθε πάστα και χυμός ντομάτας μπορεί να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή (κι εσύ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο) με τα tips που ακολουθούν…
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο λάδι (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, πυρηνέλαιο ή οτιδήποτε έχεις εκείνη τη στιγμή)! Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά το λάδι δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το προϊόν της ντομάτας, αφήνοντάς το φρέσκο για πολύ καιρό. Δεν είσαι σίγουρη πώς να το χρησιμοποιήσεις;
*Αν θες να συντηρήσεις πάστα ντομάτας (που είναι, πιθανώς, το πιο χρήσιμο υποπροϊόν ντομάτας):
Με ένα κουτάλι σπρώξε όλα τα υπολείμματα πάστας μαζί προς τον πάτο του κουτιού και ύστερα ρίξε λίγο λάδι μέχρι να μην εξέχει καθόλου πάστα. Μετά από αυτή τη διαδικασία απλά κράτα την πάστα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς!
*Αν θες να συντηρήσεις χυμό ντομάτας:
Μπορείς ή να ανοίξεις τη συσκευασία τελείως από πάνω και να ρίξεις λίγο λάδι, ή μπορείς να ρίξεις λίγο λάδι (απαλά και προσεκτικά) από την ήδη υπάρχουσα τρύπα που έχεις φτιάξει. Οποιαδήποτε λύση σε βολεύει είναι ΟΚ. Μόλις τελειώσεις, απλά κράτα το χυμό ντομάτας στο ψυγείο-μέχρι να τον χρειαστείς!
Χριστίνα Χατζημανώλη