Η 3η Μαρτίου 2017 αποτέλεσε μία (ακόμη) ιστορική μέρα για τη Nintendo, καθώς η ιαπωνική εταιρεία – κολοσσός του gaming παρουσίασε στον κόσμο τη νέα της κονσόλα. Το Switch αποτελεί μία «hybrid» πρόταση, η οποία έχει σαν στόχο να καταργήσει τα σύνορα που διαχωρίζουν την έννοια του portable και του «static» gaming, σε μία προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά ξανά στα πράγματα …
Η 3η Μαρτίου 2017αποτέλεσε μία (ακόμη) ιστορική μέρα για τηNintendo, καθώς η ιαπωνική εταιρεία – κολοσσός του gaming παρουσίασε στον κόσμο τη νέα της κονσόλα. Το Switch αποτελεί μία«hybrid» πρόταση, η οποία έχει σαν στόχο να καταργήσει τα σύνορα που διαχωρίζουν την έννοια τουportableκαι του«static» gaming, σε μία προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά ξανά στα πράγματα ύστερα από την αποτυχημένη πορεία του Wii U που αποτελεί πλέον μία θλιβερή ανάμνηση και «παράδειγμα προς αποφυγή». Ο αέρας βέβαια που αποπνέει το Switch είναιτελείως διαφορετικόςκαι η εμπειρία που είχαμε μαζί του για μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι το «next big thing» της Nintendo σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε για να αποτύχει…
First touch…
Ας βάλουμε πρώτα τα πράγματα κάτω από την αρχή, με το Switch η Nintendo ακολουθεί για μία ακόμη φορά ένανδιαφορετικόκαι πιοεναλλακτικό δρόμοσε σύγκριση με τον ανταγωνισμό από τη Sony και τη Microsoft. Και πάλι εδώ το focus δεν είναι τα Teraflops, τα πολλά Gigabytes ή οι deca-core επεξεργαστές, αλλά η immersive εμπειρία που προσφέρει η κονσόλα στον gamer. Σε αυτή τη διαφορετική φιλοσοφία στηρίζεται το Switch, μία φιλοσοφία που συνάδει πλήρως με την κατεύθυνση που έχει δώσει στα προϊόντα της η ιαπωνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη εντύπωση όταν αντικρίζεις τη νέα κονσόλα είναι κάπως…so-so, καθώς δεν σας κρύβω ότι δύσκολα γεμίζει το μάτι (after all έχετε μπροστά σας ένα είδος ογκώδους tablet 6.2 ιντσών και δύο χαριτωμένα controllers). Ναι μέσα στη συσκευασία το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η main unit και τα δύο Joy-Cons, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει τοSwitch dock, δύο straps(που είναι απαραίτητα για παιχνίδια στο στυλ του 1-2 Switch για να μην έχουμε… δυσάρεστα ατυχήματα), η βάση που μετατρέπει τα Joy-Cons σεπαραδοσιακό χειριστήριo, το απαραίτητο καλώδιο τροφοδοσίας και ένα HDMI cable για σύνδεση της κονσόλας σε dock mode με την TV του χρήστη.
Πιάνοντας στα χέρια μας τηmain unit, δεν μας πήρε και πολύ για να διαπιστώσουμε τηνστιβαρή αίσθησηπου προσφέρει. Η Nintendo έκανε το καλύτερο που μπορούσε ώστε η main unit να είναι όσο το δυνατόν πιοανθεκτικήγίνεται, καθώς είναι σχεδιασμένη για να αντέχει στιςπτώσεις. Βέβαια, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το Switch είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το 3DS για παράδειγμα, για αυτό θα πρέπει να το προσέχετε περισσότερο (ναι, αντέχει αλλά προσοχή γιατί μία πτώση μπορεί να αποβεί… μοιραία). Παρατηρώντας πιο προσεκτικά την κεντρική μονάδα του Switch διαπιστώνουμε ότι στο επάνω τμήμα βρίσκονται όλες οι κρίσιμες θύρες και τα«χρήσιμα» buttons, όπως τοOn/Off, τα volume controls, το audio input jackκαι η είσοδος για τηνGame Card, ενώ δε γίνεται να μην σταθούμε και στοσύστημα ψύξης, καθώς στο επάνω τμήμα φαίνονται οιγρίλιεςοι οποίες χρησιμοποιούνται για να «φυγαδεύεται» ο αέρας από τομικροσκοπικό ανεμιστηράκιπου κατοικεί στο εσωτερικό της main unit.
Hκάτω πλευράδεν έχει πολλά, παρά μόνο τονUSB Type-C connectorπου χρησιμεύει για την φόρτιση της συσκευής. Το back cover όμως παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκεται τοkickstandπου βοηθάει ώστε η main unit να στέκεται , ενώ μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα εκπληκτικά ηχεία του Switch που διακρίνονται για τονcrystal-clear ήχοκαι τα υψηλά επίπεδα έντασης που διαθέτουν. Εδώ, ίσως η Nintendo να έπρεπε να δώσει λίγηπαραπάνω προσοχή, καθώς δεν σας κρύβουμε ότι το πλαστικό kickstand μας φάνηκε αρκετάεύθραυστο. Ωστόσο, ως concept δεν παύει να είναι εξαιρετικό, καθώς με το kickstand που επιτρέπει στην κονσόλανα «στέκεται», δίνεται μία άλλη διάσταση στα games με τη συμμετοχή πολλών παικτών. Καλά κρυμμένη πίσω από το kickstand βρίσκεται τοποθετημένη ηMicroSD slot, η οποία κακά τα ψέματα θα σας αποβεί χρήσιμη, καθώς η εισαγωγή μίας MicroSD card αποτελεί «μονόδρομο». Τα περίπου25GBδιαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου (από τα 32GB) σε καμία περίπτωσηδεν είναι «αρκετά», καθώς το Internal Storage του Switch επιτρέπει το πολύ την εγκατάσταση 4-5 τίτλων. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με games όπως το Legend of Zelda: Breath of the Wild, το οποίο απαιτεί κοντά στα 13GB αποθηκευτικού χώρου, τότε καταλαβαίνετε ότι η αγορά μίας MicroSD είναι μάλλονεπιτακτική ανάγκη.
The Joy (Con) of Life…
Μετά τη main unit, το ενδιαφέρον στρέφεται αμέσως στα δύοJoy-Consτα οποία μπορούν να προσαρτηθούν στην αριστερή και δεξιά πλευρά της κεντρικής μονάδας. Τα Joy-Cons αποτελούν ίσως το πιοπρωτοποριακό στοιχείοτης νέας κονσόλας, καθώς το μεγάλο ατού τους είναι ο πολλαπλός χαρακτήρας τους. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Switch αντιλαμβάνεται κάθε Joy-Con (αριστερό και δεξιό) ωςμεμονωμένα controllersκαι πράγματι πέραν του διαφορετικού σχεδιασμού τους, κάθε Joy-Con έχει διαφορετικές «ιδιότητες». Για παράδειγμα το δεξί Joy-Con μπορείνα «διαβάζει»τα amiibos, λόγω του built-in NFC reader(το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να κρατήσετε την βάση του amiibo πάνω από το analog stick), ενώ και τα δύο Joy-Cons διαθέτουν accelerometer, gyroscopic sensors και rumble ανάδραση. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούμε και στην ύπαρξη μίαςIR camera(με 4 IR LEDs), η οποία χρησιμεύει στην ανίχνευση κίνησης, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε μία νέα γενιάmotion-controlled τίτλων.
Κατά τα αλλά, στοαριστερό Joy-Conυπάρχουν υπάρχει ο αριστερός αναλογικός μοχλός, το – button, D-pad, ένα capture button (το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους gamers να τραβήξουν τα δικά τους screenshots on-the-fly), ενώ στην επάνω πλευρά βρίσκoνται και δύο σκανδάλες (L και ZL buttons). Σε ότι έχει να κάνει με τοδεξί Joy-Con, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πιο «πλούσιο» controller και έχουμε τον αναλογικό μοχλό, το + button, τις δύο σκανδάλες, την IR motion camera στο κάτω τμήμα, ένα HOME button (για εύκολη πλοήγηση στο κεντρικό μενού) και τα A/B/X/Y fire buttons. Τα δύο Joy-Cons είναι εξαιρετικάελαφριά («ζυγίζουν» κοντά στα 50 γραμμάρια) και διακρίνονται για τοεύκολοκαιάνετοκράτημα τους. Στην «εσωτερική τους» πλευρά υπάρχει ο μηχανισμός που συνδέει τα χειριστήρια με την main unit ή με το controller (ναι, o ήχος του clack… είναι πολύ γλυκός) και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το«κούμπωμα»γίνεται με άψογο τρόπο.
Σε ότι έχει να κάνει με την απόκριση τους δεν συναντήσαμε το παραμικρό πρόβλημα, παρόλο που το testing πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας, όπου υπάρχουν3-4 Wi-Fi Routers, δεκάδες υπολογιστές και ένας… φούρνος μικροκυμάτων. Βέβαια, παρόλο που δεν συναντήσαμε εμείς το παραμικρό πρόβλημα στη χρήση τους, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί χρήστες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ειδικότερα τοαριστερό Joy-Conεμφανίζει προβλήματα συνδεσιμότητας, ωστόσο η Nintendo αν και ερευνά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς δεν έχει βρει κάποιο πρόβλημα που να εμπνέει ανησυχία (έχουν ακουστεί και φήμες ακόμη και για recall του αριστερού Joy-Con). Όπως και να ΄χει υπάρχουνκάποια «μέτρα»που θα πρέπει να πάρει ο εκάστοτε χρήστης για να εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση των Joy-Cons (τα οποία μπορείτε να ταδιαβάσετε εδώ) που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Εκεί που όντως εμείς διαπιστώσαμε κάποιο θέμα ήταν στηνισχύ του Wi-Fi σήματος, καθώς έπρεπε να μετακινήσουμε το Switch πιο κοντά το router για να μπορέσει να «νιώσει» καλύτερα την ώρα που κατεβάζαμε την digital version του Breath of the Wild. Αναμφίβολα, δεν είμαστε οι μόνοι, καθώς το πρόβλημα έχει αναφερθεί και από άλλους χρήστες και ελπίζουμε ότι σε κάποιομελλοντικό system update θα δούμε αυτό το πρόβλημα να εξαλείφεται.
Μετά τα Joy-Cons, το επόμενο ξεχωριστό «κομμάτι» που θα αναλύσουμε είναι τοSwitch Dock, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για το εισιτήριο σας στο«tabletop» modeτης κονσόλας. Αν και πριν να κυκλοφορήσει το Switch υπήρχαν έντονα φήμες που ανέφεραν ότι το dock θα έπαιζεσημαντικό ρόλοστην συνολικήαπόδοσητου συστήματος τελικά είναι περισσότερο ένα είδος μεταφορέα του Switch στην μεγάλη οθόνη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον κόσμο των1080p(η ανάλυση του Switch σε portable mode είναι στα 720p). Η main unit εισέρχεται με χαρακτηριστική άνεση στηνειδική εγκοπή(περιλαμβάνει στο εσωτερικό μία USB-C charging pin) και… voila, καθώς εύκολα και γρήγορα και χωρίς καμία απολύτωςκαθυστέρηση, το παιχνίδι σας μεταφέρεται στην τηλεόραση σας. Πολλοί ίσως αρχικά να αντιμετώπιζαν μεσκεπτικισμότην συγκεκριμένη κίνηση, παρόλα αυτά, το ευχάριστο είναι ότι όλα γίνονται όμορφα, γρήγορα και απλά.
Στο πίσω τμήμα του Dock βρίσκεται ένα καπάκι που ανοιγοκλείνει και εκεί μπορούμε να δούμε την HDMI output, την υποδοχή για τον AC adapter, όπως επίσης και μίαUSB 3.0 portγια την οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρησιμότητα της (ακούγεται ότι στο μέλλον το Switch μπορεί να υποστηρίζει ειδικά external hard-drives αλλά η Nintendo δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος). Επιπλέον, στηναριστερή κάτω πλευράυπάρχουν δύο USB ports που πιστεύουμε ότι είναι απλά USB 2.0 και όπως αντιλαμβάνεστε κυρίως χρησιμεύουν για την φόρτιση εξωτερικών συσκευών (όπως για παράδειγμα το Switch Pro Controller).
Tech talking…
Όταν μάθαμε για το Nintendo Switch στις αρχές της χρονιάς, η Nintendoδεν θέλησενα αποκαλύψει περισσότερα αναφορικά με τα tech specs της νέας κονσόλας, καθώς πρόθεση της ιαπωνικής εταιρείας δεν είναι να μπει σε μία τεχνολογική κούρσα με τους ανταγωνιστές της (Microsoft και Sony), αλλά εκεί που στοχεύει είναι στο user experience. Τα πρώταteardown videosτου Switch που πραγματοποιήθηκαν μετά το launch του συστήματος, μας αποκάλυψαν το τι υπάρχει στα ενδότερα του συστήματος της Nintendo. Στην καρδιά λοιπόν του Switch, βρίσκεται ένα modifiedNvidia Tegra X1, το οποίο έρχεται με 4 CPU Cortex A57 και 4GB μνήμης RAM. Το X1 έκανε την εμφάνιση του την άνοιξη του 2015 και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η αιχμή του «δόρατος της τεχνολογίας», ωστόσο για handheld είναι ότι πιο ισχυρό έχει εμφανιστεί. Στηνtabletop μορφή, το Switch είναι σίγουρα ένα βήμα πιο μπροστά από το Wii U που βασίστηκε σε μία Power-PC αρχιτεκτονική. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε το Switch δεν το θες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά για την εμπειρία που προσφέρει. Το παράδειγμα άλλωστε του πανέμορφου Breath of the Wild, αποδεικνύει περίτρανα ότι η νέα κονσόλα του ιαπωνικού κολοσσού του gaming έχειδυνατότητες, φτάνει μόνο να μπορέσουν να τις εκμεταλλευθούν οι third-party developers κι όχι μόνο η Nintendo.
The «Switch» experience!
Εκεί που οι άλλοι κατασκευαστές στοχεύουν στα ανεπτυγμένα tech specs που «ζαλίζουν», η Nintendo ρίχνει το βάρος στηναυθεντική gaming εμπειρίαπου μπορεί να αποκομίσει ο gamer από την κονσόλα του. Όταν ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά το Switch και μπήκαμε στα menus του, αμέσως το clean-cut User Interface κέντρισε το ενδιαφέρον μας, καθώς για μία ακόμη φορά τα πάντα διαπνέονται από μίαγοητευτική απλότητα. Φυσικά στην πράξη ήταν εκεί που το Switchξεδιπλώνειπλήρως τη δυναμική του. Πραγματικά, όταν βάλαμε το1-2 Switchστο γραφείο το μικροσκοπικό Switch κατάφερε να τραβήξει όλους τους συναδέλφους όπως το μέλι… τις μέλισσες (ελπίζουμε να μην το διαβάζει το αφεντικό). Προσωπικά, μου θύμισε τιςένδοξες μέρεςτου Wii, τότε που η κονσόλα της Nintendo ήταν η απόλυτη«party» console. Αυτό το ξεχωριστόfeeling, το οποίο είχε ομολογουμένως χαθεί με το Wii U επανέρχεται ξανά με το Switch. Άλλωστε, μόνο και μόνο η δυνατότητα που δίνει σε8 gamersνα παίξουν σε μία μόνο κονσόλα οπουδήποτε κι εάν βρίσκονται την καθιστά«must».
Φυσικά όταν δοκιμάσαμε το Legend of Zelda: Breath of the Wild, δεν θα μπορούσαμε παρά να κολλήσουμε στον μαγικό κόσμο της Hyrule. To νέοZeldaείναι πραγματικάstate-of-the artκαι θα αποτελέσει σίγουρα «σημείο αναφοράς» της νέας κονσόλας για πολλά χρόνια. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία δεν εντυπωσιάζει, αλλά ούτε και απογοητεύει, καθώς προσφέρει αυτονομία κοντά στις3 ώρες(σε βαριά και απαιτητικά σε ενέργεια games όπως το Zelda). Ολοκληρώνοντας, η εμπειρία λοιπόν που μεταδίδεισυνενώνειτο παλιό με το νέο, προσφέροντας ανεπανάληπτηευελιξίαστα χέρια του gamer και όπως φαίνεται η νέα κονσόλα της Nintendo είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει με άνεση την«κονσόλα της παρέας».
Final verdict…
Μετρούμε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του Switch και οι πρώτες αναφορές που έχουμε για την πορεία της νέας κονσόλας είναι άκρωςενθαρρυντικά, καθώς είναι εμφανές ότι η gaming community ανταποκρίθηκεθετικά. Αν και υπάρχουν κάποιες χτυπητές αδυναμίες σε τεχνικό επίπεδο, θεωρούμε ότι το μέλλον ανήκει στο Switch, με τη μπάλα βέβαια να περνάει πλέον στο γήπεδο τωνthird-party developers,οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος νέων, καινοτόμων τίτλων (οι οποίοι δεν θα φέρουν τις λέξεις Zelda και Mario στον τίτλο τους) και να εκμεταλλευθούν στο έπακρον τις hardware δυνατότητες που τους προσφέρει η νέα κονσόλα. Εκεί πιστεύουμε ότι είναι το«κλειδί»και θα κριθεί στο μέλλον και η επιτυχία της νέας κονσόλας, ενώ παράλληλα εάν η Nintendo τολμήσει και καταφέρει ναρίξει την τιμήτης κονσόλας μέσα στους επόμενους μήνες κάτω από τα300 ευρώσίγουρα θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στο καταναλωτικό κοινό. Όπως και να ΄χει το Switch είναι η κονσόλα που κατορθώνει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη Nintendo, φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι αυτή τηνιδιαίτερη μαγεία, η οποίαδιαχρονικάέκανε τις κονσόλες και τα games της ιστορικής εταιρείας να θεωρούνται τόσο…ξεχωριστά!