Ανοίξτε το ψυγείο σας τώρα, τι θα βρείτε μέσα; Το πιθανότερο είναι αυγά, λαχανικά και φρούτα, μαζί με λίγο κρέας ίσως. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα πλέον ευαίσθητα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, κατά κύριο λόγο, όχι μόνο ώστε να μη “χαλάσουν” αλλά και για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους στοιχεία, τη γεύση τους, την υφή τους. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση όλων των φρούτων σε μία ομάδα, όσον αφορά τη διατήρησή τους εντός ψυγείου, είναι λανθασμένη. Ορισμένα φρούτα θέλουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, ορισμένες υψηλότερες… ορισμένα κρατούν λίγες μέρες και ορισμένα εβδομάδες ή μήνες! Το ίδιο ισχύει για τα λαχανικά. Πόσοι, όμως, ξέρουν πραγματικά τις ημέρες συντήρησης για κάθε επί μέρους είδος των παραπάνω;
Ας ξεκινήσουμε από τα φρούτα
- Μήλα: έως 1 μήνα στους (0-2 βαθμούς Κελσίου)
- Αχλάδια, βερικόκα, γιαρμάδες (ροδάκινα), σταφύλια, νεκταρίνια και δαμάσκηνα: 2 εβδομάδες έως 1 μήνα στους 0 βαθμούς Κελσίου
- Μούρα: 2 εβδομάδες στους 0 βαθμούς Κελσίου αλλά με 90% υγρασία
- Αβοκάντο: 3-5 μέρες στους 0-5 βαθμούς Κελσίου
- Μπανάνες: έως 1 εβδομάδα, μαυρίζουν εξωτερικά
- Κεράσια: έως 2 εβδομάδες στους 0 βαθμούς Κελσίου
- Λεμόνια, πορτοκάλια, lime, grapefruit: 2-6 εβδομάδες
- Μάνγκο: Δεν θέλουν ψυγείο
- Πεπόνια: 1 εβδομάδα
- Ανανάς: 1 εβδομάδα στους 8 βαθμούς Κελσίου
- Φράουλες: 1-2 εβδομάδες, διατηρήστε τις στη συσκευασία που τις αγοράζετε (χάρτινη), χωρίς να τις πλύνετε
Βλέπουμε, λοιπόν, πως κάθε φρούτο έχει τις δικές του ανάγκες, όχι μόνο σε θερμοκρασία συντήρησης, αλλά και σε υγρασία! Κάποια δε χρειάζονται καν ψυγείο, ειδικά όταν ο καιρός είναι ψυχρός, ενώ άλλα δεν αντέχουν εκτός ψυγείου παρά λίγες ημέρες. Κάποια χρειάζονται υγρό περιβάλλον και άλλα δεν επηρεάζονται τόσο από την υγρασία.
Πάμε και στα λαχανικά!
- Μπρόκολο: 7 ημέρες
- Αγκινάρες: 20 ημέρες
- Σπαράγγια: 10 ημέρες
- Λάχανο: 5-7 ημέρες
- Πράσο: 20 ημέρες
- Σπανάκι: 7 ημέρες
- Ντομάτες: 4-5 ημέρες
- Πιπεριές: 7-10 ημέρες
- Κουνουπίδι: 10-15 ημέρες
Πολύ σημαντικό είναι να μην βρέχετε/πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, καθώς αυτό θα επιταχύνει την ωρίμανσή τους και φυσικά θα μειώσει τη διάρκειά ζωής τους. Επίσης, τα περισσότερα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστές σακούλες και δοχεία, αλλά να μπορούν να αερίζονται ελεύθερα μέσα στο χώρο του ψυγείου. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιά από αυτά μπορούν να αποθηκεύονται μαζί με άλλα, καθώς παραμονεύει το… αιθυλένιο! Περισσότερα γι’αυτό μπορείτε να μάθετε εδώ…
Μέσα σε αυτόν το… χαμό από φρούτα, λαχανικά και τις διάφορές ανάγκες τους, η λύση είναι πάντα ένας ψυγειοκαταψύκτης τελευταίας τεχνολογίας, που είναι αρκετά “έξυπνος” ώστε να διατηρεί τα τρόφιμα αυτά έως και 3 φορές περισσότερο από τα συμβατικά μοντέλα ψυγείων. Γνωρίστε τις δυνατότητες της τεχνολογίας VitaFresh που δημιούργησε η Bosch και ενσωματώνει στα πιό σύγχρονα μοντέλα ψυγείων της!
Τα μοντέλα αυτά διαθέτουν ειδικά συρτάρια για τα ευπαθή τρόφιμα, τα οποία ενσωματώνουν την τεχνολογία VitaFresh. Ο αέρας κυκλοφορεί μέσω ενός έξυπνου συστήματος και ανακυκλώνεται ειδικά για τα συρτάρια αυτά και για το περιεχόμενό τους, ώστε κάθε τρόφιμο να έχει την ιδανική υγρασία για αρκετές μέρες, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε σε αυτά κρέας και ψάρι, πέρα από λαχανικά και φρούτα. Επίσης, το ερμητικό σφράγισμα των συρταριών αυτών, εξασφαλίζει πως δε διαφεύγει η υγρασία στον υπόλοιπο χώρο του ψυγείου, αλλά ούτε και οι δυσάρεστες οσμές από τρόφιμο σε τρόφιμο.
Τέλος, διατηρούν και τη βιταμίνη C των φρούτων και λαχανικών σε υψηλά επίπεδα, χωρίς αυτή να χάνεται, άλλα και λοιπά θρεπτικά συστατικά τους, έτσι ώστε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη των υγιεινών, αυτών, τροφίμων! Οι ψυγειοκαταψύκτες VitaFresh της Bosch ανήκουν στις ενεργειακές κλάσεις A++ και A+++, έτσι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από άλλα μοντέλα της αγορά, με άμεση -θετική- επίπτωση και στην τσέπη σας. Ενώ αν υπολογίσετε και τα τρόφιμα που θα πετούσατε λόγω ελλιπούς συντήρησης, το όφελος αυτό εκτοξεύεται σε αρκετά € κάθε χρόνο!