Refresh rate…ρυθμός ανανέωσης…RT…όπως και να το διαβάσετε, είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός που αφορά την ποιότητα εικόνας της τηλεόρασής μας, όμως συχνά δεν αναγράφεται όπως πραγματικά είναι. Πως γίνεται, άλλωστε, μια τηλεόραση να έχει refresh rate 120Hz και την ίδια στιγμή, με πολύ μικρή διαφορά στην τιμή, να πωλείται μια άλλη με… 1.200Hz; Η απάντηση είναι απλή: Δεν γίνεται.
Τι είναι το refresh rate;
Ο ρυθμός ανανέωσης ή refresh rate, είναι ουσιαστικά το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα της τηλεόρασης ανά δευτερόλεπτο. Μη τον συγχέετε με τα FPS (Frames Per Second), είναι κάτι διαφορετικό. Κάποτε, όλες οι τηλεοράσεις μας είχαν ρυθμό ανανέωσης 50/60Hz (ανάλογα με το τηλεοπτικό σήμα της χώρας μας, (PAL=25/50Hz, NTSC=40/60Hz) και αυτό μας ήταν αρκετό. Όμως, με την έλευση των HDTVs, είδαμε για πρώτη φορά ρυθμό ανανέωσης στα 100Hz και τα 120Hz και καταλάβαμε τι χάναμε τόσον καιρό. Η εικόνα έγινε πολύ πιό καθαρή σε ορισμένα σημεία (κυρίως αυτά με γρήγορες σκηνές και “δράση”) και όλα κινούνταν λίγο πιό “ομαλά”.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές παρασύρθηκαν για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του marketing και ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα refresh rates άρχισαν να ξεφεύγουν…. 240, 400, 800, 1000, 1200, ακόμα και… 2.400Hz ρυθμό ανανέωσης είδαμε! Είναι δυνατόν; Φυσικά και όχι, απλώς οι εταιρείες βρήκαν “δημιουργικούς” τρόπους να αυξήσουν το διαφημιζόμενο refresh rate και να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του -σκληρού- ανταγωνισμού.
Τι ισχύει στην πράξη;
Ουσιαστικά όλες οι σύγχρονες LED/OLED τηλεοράσεις που πωλούνται στην αγορά και υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, είτε είναι fullHD, είτε uHD (4K), έχουν refresh rate 60Hz ή 120Hz (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Όταν, λοιπόν, βλέπετε κάποιο νούμερο άνω των 120Hz, πιθανότατα είναι ανακριβές. Συνήθως πριν ή μετά τον αριθμό θα υπάρχουν κάποια αρχικά, όπως “300 PMI”, “400 PQI” κ.λπ., αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρχουν, δεν αλλάζει κάτι, είναι 60 ή 120Hz στην πραγματικότητα.
Κάθε κατασκευαστής δημιούργησε το δικό του πρότυπο για το ρυθμό ανανέωσης, ώστε να δείχνει μεγαλύτερος και να τραβά την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή. Δεν είναι απλά ένα “φούσκωμα” του αριθμού, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει όντως κάποια τεχνολογία πίσω από το ρυθμό ανανέωσης που προσπαθεί να τον εξομοιώσει με τα πραγματικά 120 ή 240 Hz, προσθέτοντας “τεχνητά” frames, όμως φυσικά το αποτέλεσμα είναι υποδεέστερο του αναμενόμενου.
Το Cool Home καταρρίπτει το μύθο για να σας βοηθήσει στις αγορές σας! Ναι, αξίζει να επιλέξετε μια TV με 120Hz ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ refresh rate έναντι μιας με 60Hz, η εικόνα θα είναι καθαρότερη και συνολικά η εμπειρία θέασης, ανώτερη. Αλλά για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει πρώτα να… μαντέψετε πόσα Hz πραγματικά υποστηρίζει το μοντέλο που βλέπετε μπροστά σας στο κατάστημα ή το e-shop.
Αυτό ακριβώς θα δούμε στη επόμενη σελίδα!