Ξέρεις τι μ’ εκνευρίζει με τις περισσότερες “υγιεινές” συνταγές εκεί έξω; Ότι τις φτιάχνεις, τις δοκιμάζεις και λες “ΟΚ, είμαι περήφανη για την προσπάθεια, αλλά… μάλλον μόνο το στομάχι μου ενθουσιάστηκε. Όχι ο ουρανίσκος μου”. Λοιπόν, όχι. Όχι πια. Αυτή η συνταγή για μπάρες χωρίς ζάχαρη, είναι εύκολη, γρήγορη, τίμια και – το σημαντικότερο – νόστιμη. Θα τη λατρέψεις. Θα τη φτιάξεις ξανά και ξανά. Θα την κρύβεις απ’ τους άλλους (ναι, τόσο καλή είναι). Και δεν έχει ζάχαρη. Ούτε μέλι. Ούτε σιρόπια. Τίποτα “κρυφό”.
Υλικά:
– 1 ½ φλιτζάνι βρώμη (ή νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης)
– 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (μουλιασμένοι 10 λεπτά σε ζεστό νερό)
– ½ φλιτζάνι ξηροί καρποί (ό,τι αγαπάς: καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα)
– 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι ή φυστικοβούτυρο (ανάλογα τα γούστα)
– 2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο (αν τις θες σοκολατένιες)
– ½ κουταλάκι κανέλα (για το άρωμα και τη ζεστασιά)
– 1 πρέζα αλάτι (για να “δέσει” τις γεύσεις)
Εκτέλεση:
- Βάλε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτύπησέ τους μέχρι να γίνουν πάστα (αν είναι πολύ στεγνοί, κράτα λίγο από το νερό που μουλιάσανε).
- Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και χτύπα μέχρι να γίνουν ένα “κολλώδες”, παχύ μείγμα. Δεν χρειάζεται να γίνει πολτός – να κρατάει λίγη υφή.
- Άπλωσε το μείγμα σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Πάτησέ το καλά με μια σπάτουλα ή τα χέρια σου (βρέξε τα ελαφρώς αν κολλάει).
- Βάλε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να σφίξει.
- Κόψε σε μπάρες και… απόλαυσε χωρίς τύψεις.
Tips:
– Αν θες, μπορείς να προσθέσεις ξηρό καρπό ψιλοκομμένο στο τέλος, για περισσότερη υφή.
– Αν τα θες πιο σοκολατένια, βούτηξέ τες σε λιωμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.
– Κρατάνε στο ψυγείο 1 εβδομάδα (αν κρατηθούν τόσο… 😅).
– Γίνονται και τέλειο δώρο, σε βαζάκι με κορδελίτσα. Και υγιεινό και γλυκούλι!
Γιατί να τις φτιάξεις;
Γιατί κουράστηκες να πληρώνεις περιουσίες για “υγιεινές μπάρες” που είναι τίγκα στο σιρόπι.
Γιατί θέλεις να έχεις κάτι στο συρτάρι σου που να σε στηρίζει όταν θες μια γλυκιά στιγμή… αλλά χωρίς τύψεις.
Και γιατί, βασικά, είναι απίστευτα καλές. Και φτιάχνονται στο άψε-σβήσε.
Καλή απόλαυση!