Σερβίρονται σκέτα, με καφέ ή με ένα ποτήρι γάλα. Φυλάσσονται για μέρες σε αεροστεγές δοχείο – αν φυσικά περισσέψουν!

Στην Αρμενία, κάθε γιορτή – μικρή ή μεγάλη – συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ένα ταψί με λαχταριστό Gata. Είτε φτιαγμένο σαν μεγάλη πίτα είτε σε μικρά, ατομικά κομμάτια, αυτό το γλυκό μοιάζει με μπισκότο γεμιστό και είναι τόσο βουτυράτο που λιώνει στο στόμα. Αν και θυμίζει λίγο τα δικά μας σμυρναίικα γλυκά, το Gata έχει τη δική του αυθεντική γοητεία.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση (khoriz):

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 βανίλια

Για επάλειψη:

  • 1 κρόκος αυγού με 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:

  1. Ετοίμασε τη γέμιση (khoriz): Σε ένα τηγάνι, καβούρδισε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να μοσχοβολήσει. Βγάλε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  2. Φτιάξε τη ζύμη: Ανακάτεψε το βούτυρο με το γιαούρτι και το αυγό. Πρόσθεσε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια απαλή, μαλακή ζύμη. Άφησέ την να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
  3. Σχηματισμός: Άνοιξε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. Άπλωσε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και τύλιξε σε ρολό. Πίεσέ το ελαφρώς και κόψε σε κομμάτια (σαν ροδέλες ή μικρά οβάλ).
  4. Ψήσιμο: Τοποθέτησε τα gata σε ταψί με λαδόκολλα, άλειψέ τα με τον κρόκο αυγού και ψήσε στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα:

Σερβίρονται σκέτα, με καφέ ή με ένα ποτήρι γάλα. Φυλάσσονται για μέρες σε αεροστεγές δοχείο – αν φυσικά περισσέψουν!

Καλή  απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *