Είναι το comfort food των Βέλγων, σερβιρισμένο με τηγανητές πατάτες ή φρέσκο ψωμί για να μαζέψεις κάθε σταγόνα από τη βελούδινη σάλτσα του. Ιδανικό για τις κρύες μέρες, συνοδεύει τέλεια ένα ποτήρι μπύρα δίπλα στο τζάκι. Ακολούθησε τη συνταγή και φέρε λίγη από τη βελγική μαγεία στο τραπέζι σου.

Αν ποτέ περπατήσεις στα λιθόστρωτα σοκάκια της Μπριζ ή σε μια πλατεία των Βρυξελλών ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σε τυλίξει η ζεστή μυρωδιά από ένα κατσαρολάκι που σιγοβράζει. Το Carbonade Flamande είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα του Βελγίου – ένα πλούσιο στιφάδο με μοσχάρι και μαύρη μπύρα, που ξεχειλίζει από άρωμα, θαλπωρή και νοσταλγία. Είναι το comfort food των Βέλγων, σερβιρισμένο με τηγανητές πατάτες ή φρέσκο ψωμί για να μαζέψεις κάθε σταγόνα από τη βελούδινη σάλτσα του. Ιδανικό για τις κρύες μέρες, συνοδεύει τέλεια ένα ποτήρι μπύρα δίπλα στο τζάκι. Ακολούθησε τη συνταγή και φέρε λίγη από τη βελγική μαγεία στο τραπέζι σου.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους
  • 3 μεγάλες κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 500 ml μαύρη βελγική μπύρα (τύπου dubbel ή brown ale)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη ή σιρόπι από παντζάρι (Belgian sirop de Liège, αν υπάρχει)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο)

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρισμα κρέατος: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώσε το βούτυρο και σοτάρισε το κρέας μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλε το και άφησέ το στην άκρη.
  2. Καραμέλωμα κρεμμυδιών: Στο ίδιο σκεύος, πρόσθεσε τα κρεμμύδια και σοτάρισε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 15-20 λεπτά). Αν θέλεις, ρίξε και λίγη ζάχαρη για πιο γλυκιά γεύση.
  3. Επανένωση: Βάλε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, πασπάλισε με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να δέσει.
  4. Ρίξε την μπύρα: Πρόσθεσε τη μπύρα, τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Άλειψε τις φέτες ψωμί με τη μουστάρδα και βάλ’ τες πάνω στο στιφάδο – αυτές θα λιώσουν και θα δώσουν σώμα στη σάλτσα.
  5. Σιγομαγείρεμα: Άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 με 2,5 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ μαλακό και η σάλτσα να δέσει όμορφα.

Σερβίρεται ιδανικά με:

  • Τηγανητές πατάτες (όπως κάνουν στο Βέλγιο!)
  • Πουρέ πατάτας
  • Παχουλές φέτες ψωμί για βούτες

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *