Ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο γλυκό με φράουλες, ιδανικό για ένα κομψό δείπνο ή μια ξεχωριστή περίσταση. Η ανάλαφρη μους φράουλας συνδυάζεται με τον αφρό από σαμπάνια και μια τραγανή βάση που δίνει την τέλεια αντίθεση.
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για την τραγανή βάση:
- 150 γρ. μπισκότα βουτύρου (π.χ. digestive ή petit beurre)
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.σ. μέλι
Για τη μους φράουλας:
- 300 γρ. φράουλες ώριμες
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
- 2 φύλλα ζελατίνης ή 4 γρ. σκόνη ζελατίνης
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τον αφρό σαμπάνιας:
- 150 ml σαμπάνια ή αφρώδες κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φύλλο ζελατίνης
- 1 ασπράδι αυγού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την τραγανή βάση
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το μέλι.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια ή φορμάκια και πιέζουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει.
- Φτιάχνουμε τη μους φράουλας
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Πολτοποιούμε τις φράουλες με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς 2 κουταλιές από τον πουρέ φράουλας και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στον πουρέ.
- Μοιράζουμε στα ποτήρια πάνω από την μπισκοτένια βάση και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Φτιάχνουμε τον αφρό σαμπάνιας
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. σαμπάνια και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη με τη ζάχαρη.
- Αναμειγνύουμε με την υπόλοιπη σαμπάνια.
- Χτυπάμε το ασπράδι αυγού σε μαρέγκα και το ενσωματώνουμε απαλά στη σαμπάνια.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί ελαφρώς στο ψυγείο (περίπου 30 λεπτά).
- Συναρμολόγηση
- Μόλις η μους έχει σφίξει, προσθέτουμε από πάνω τον αφρό σαμπάνιας.
- Διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες και φύλλα δυόσμου.
- Σερβίρουμε δροσερό!
Ένα ιδιαίτερο γλυκό που ισορροπεί ανάμεσα στη φρεσκάδα της φράουλας, την ελαφριά υφή της μους και την κομψή αίσθηση της σαμπάνιας.