Με το βαθύ ροζ χρώμα του, την κρεμώδη υφή και τη γήινη γεύση του παντζαριού, αυτό το πιάτο είναι η ιδανική επιλογή για ένα ιδιαίτερο δείπνο ή ακόμα και για ένα καθημερινό γεύμα με μια gourmet πινελιά. Το καλύτερο; Είναι εύκολο στην παρασκευή του και μπορείς να το απολαύσεις είτε μόνο του είτε ως συνοδευτικό …

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνισή της όσο και με τη γεύση της, τότε αυτό το ριζότο με παντζάρι είναι ό,τι πρέπει! Με το βαθύ ροζ χρώμα του, την κρεμώδη υφή και τη γήινη γεύση του παντζαριού, αυτό το πιάτο είναι η ιδανική επιλογή για ένα ιδιαίτερο δείπνο ή ακόμα και για ένα καθημερινό γεύμα με μια gourmet πινελιά. Το καλύτερο; Είναι εύκολο στην παρασκευή του και μπορείς να το απολαύσεις είτε μόνο του είτε ως συνοδευτικό με λευκό κρέας ή ψάρι.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 2 μέτρια παντζάρια, βρασμένα και τριμμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Arborio
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (ή πεκορίνο για πιο έντονη γεύση)
  • 50 γρ. κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγα φύλλα φρέσκου θυμάρι ή άνηθο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του παντζαριού: Αν δεν έχετε ήδη βρασμένα παντζάρια, βράστε τα με τη φλούδα για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν, ξεφλουδίστε τα και τρίψτε τα στον τρίφτη.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για άλλο ένα λεπτό.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει γυαλιστερό. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί σχεδόν τελείως.
  4. Ριζότο σε εξέλιξη: Προσθέστε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, 1 φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας συχνά. Περιμένετε να απορροφηθεί το υγρό πριν προσθέσετε το επόμενο φλιτζάνι. Συνεχίστε τη διαδικασία για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι.
  5. Προσθήκη παντζαριού: Ρίξτε το τριμμένο παντζάρι μέσα στο ριζότο και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρει το εντυπωσιακό ροζ χρώμα του.
  6. Τελικό στάδιο: Προσθέστε την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε μέχρι να δέσει το ριζότο και να γίνει ακόμα πιο κρεμώδες. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με φρέσκα μυρωδικά και προαιρετικά λίγο κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο από πάνω.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *