Αυτή είναι μια νηστίσιμη αλλά νοστιμότατη συνταγή, καθώς βρισκόμαστε μέσα στη Σαρακοστή. Μια υπέροχη επιλογή για ένα πλούσιο ριζότο με μανιτάρια και γάλα αμυγδάλου, που είναι χορταστικό, γευστικό και εύκολο στην προετοιμασία!
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
- 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή μίξη με πορτομπέλο, πλευρώτους)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών, ζεστός
- 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό γάλα)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (για έξτρα γεύση, προαιρετικά)
- ½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
- Φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρισμα μανιταριών
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου 5-7 λεπτά). Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθήκη ρυζιού & κρασιού
Ρίξε το ρύζι και ανακάτεψε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Αν χρησιμοποιείς κρασί, πρόσθεσέ το και άφησέ το να εξατμιστεί.
- Σταδιακή προσθήκη ζωμού
Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Συνέχισε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που το ρύζι τον απορροφά.
- Γάλα αμυγδάλου & αρωματικά
Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, πρόσθεσε το γάλα αμυγδάλου, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άφησε το ριζότο να δέσει.
- Τελικές πινελιές
Αν θέλεις έξτρα γεύση, πρόσθεσε διατροφική μαγιά για μια τυρένια αίσθηση. Σέρβιρε με φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
Συνοδεία:
Συνδύασε το ριζότο με μια σαλάτα ρόκας με ντομάτα, καρύδια και ξίδι βαλσαμικό.
Καλή απόλαυση!