Αν υπάρχει ένα πιάτο που αποτυπώνει την ουσία της ελληνικής κουζίνας, αυτό είναι οι γίγαντες πλακί. Θρεπτικοί, χορταστικοί και γεμάτοι νοσταλγική γεύση, οι γίγαντες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά. Σιγομαγειρεμένοι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με αρωματικά μυρωδικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γίνονται λουκούμι και συνοδεύονται τέλεια με φρέσκο ψωμί και φέτα. Υλικά …

Αν υπάρχει ένα πιάτο που αποτυπώνει την ουσία της ελληνικής κουζίνας, αυτό είναι οι γίγαντες πλακί. Θρεπτικοί, χορταστικοί και γεμάτοι νοσταλγική γεύση, οι γίγαντες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά. Σιγομαγειρεμένοι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με αρωματικά μυρωδικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γίνονται λουκούμι και συνοδεύονται τέλεια με φρέσκο ψωμί και φέτα.

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Μούλιασμα των γιγάντων
    Ξεκίνα από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζοντας τους γίγαντες σε άφθονο νερό. Άφησέ τους για τουλάχιστον 12 ώρες, ώστε να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν πιο γρήγορα.
  2. Βράσιμο
    Σούρωσε τους γίγαντες και βράσε τους σε καθαρό νερό για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφεροί αλλά να μην λιώσουν. Σούρωσε και άφησέ τους στην άκρη.
  3. Ετοιμασία της σάλτσας
    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζέστανε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 4-5 λεπτά. Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε καλά. Ρίξε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
  4. Ψήσιμο στο φούρνο
    Σε ένα μεγάλο ταψί βάλε τους γίγαντες και περίχυσε τους με τη σάλτσα. Πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται. Ανακάτεψε ελαφρά και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να δημιουργηθεί μια πλούσια σάλτσα.
  5. Σερβίρισμα
    Σέρβιρε τους γίγαντες ζεστούς, πασπαλισμένους με φρέσκο μαϊντανό και συνόδευσέ τους με τραγανό ψωμί και φέτα.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *