Αν θέλεις το κρέας σου να γίνει ζουμερό, αρωματικό και γεμάτο γεύση, τότε η σωστή μαρινάδα είναι το μυστικό! Είτε προτιμάς χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι, εδώ θα βρεις τις καλύτερες συνταγές για μαρινάδες που θα απογειώσουν το ψήσιμο σου.
Μαρινάδα για χοιρινό: Γλυκόξινη απόλαυση
Το χοιρινό αγαπά τις έντονες γεύσεις και τους συνδυασμούς γλυκού και ξινού.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
- ¼ φλιτζάνι μέλι
- ¼ φλιτζάνι μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βύθισε μέσα το χοιρινό (μπριζόλες, πανσέτες ή ψαρονέφρι). Μαρινάρισε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή, ιδανικά, όλη νύχτα.
Μαρινάδα για κοτόπουλο: Μεσογειακή φρεσκάδα
Το κοτόπουλο αναδεικνύεται όταν συνδυάζεται με αρωματικά βότανα και ελαφριά οξύτητα.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα υλικά και βάλε μέσα το κοτόπουλο (φιλέτο, μπούτι ή φτερούγες). Μαρινάρισε για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ψήσιμο.
Μαρινάδα για μοσχάρι: Κλασική και πικάντικη
Το μοσχάρι χρειάζεται μαρινάδα με έντονα αρώματα και ένζυμα που το μαλακώνουν.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι σάλτσα Worcestershire
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε τα υλικά και μαρινάρισε το μοσχάρι (μπριζόλες, σπαλομπριζόλες ή flank steak) για τουλάχιστον 6-8 ώρες.
Συμβουλές για τέλειο μαρινάρισμα:
- Πάντα μαρινάρουμε στο ψυγείο, ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην χρησιμοποιείς την ίδια μαρινάδα για επάλειψη, εκτός αν τη βράσεις πρώτα.
- Μαρινάρεις σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ, όχι σε αλουμινένιο ή πλαστικό.
- Για πιο τρυφερό κρέας, πρόσθεσε λίγο χυμό ανανά ή γιαούρτι στη μαρινάδα.
Τώρα ξέρεις πώς να δώσεις στο κρέας σου την τέλεια γεύση – ώρα για ψήσιμο!