Είτε τα απολαμβάνεις ως μεζέ με δροσερό γιαούρτι, είτε ως κυρίως πιάτο με λεμονάτη σάλτσα, ένα είναι σίγουρο: η γεύση τους σε ταξιδεύει! Πάμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια;

Αν υπάρχει ένα φαγητό που αποπνέει παράδοση και νοσταλγία, αυτό είναι τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αυτά τα μικρά αριστουργήματα της ελληνικής κουζίνας, με τα τρυφερά αμπελόφυλλα τυλιγμένα γύρω από αρωματικό ρύζι και μυρωδικά, είναι η επιτομή της σπιτικής φροντίδας. Είτε τα απολαμβάνεις ως μεζέ με δροσερό γιαούρτι, είτε ως κυρίως πιάτο με λεμονάτη σάλτσα, ένα είναι σίγουρο: η γεύση τους σε ταξιδεύει! Πάμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια;

Υλικά (για περίπου 40 ντολμαδάκια)

  • 50 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των αμπελόφυλλων
    Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματίζεις σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζεις. Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένεις καλά με νερό.
  2. Ετοιμασία της γέμισης
    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις το μισό ελαιόλαδο και σοτάρεις τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύεις για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα (αν τη χρησιμοποιείς), τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνεις 1 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύεις για 5-6 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  3. Τύλιγμα των ντολμάδων
    Παίρνεις ένα αμπελόφυλλο, τοποθετείς μια μικρή ποσότητα γέμισης στο κέντρο και τυλίγεις προσεκτικά, πρώτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα και μετά ρολάροντας. Συνεχίζεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Μαγείρεμα
    Στρώνεις μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετείς τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε σειρές. Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζεις με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην ανοίξουν και τα σιγοβράζεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να απορροφηθούν τα υγρά.
  5. Σερβίρισμα
    Άφησέ τα να κρυώσουν λίγο και σέρβιρέ τα με γιαούρτι ή επιπλέον λεμόνι.

Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *