Αν έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά τα αφράτα, ατμιστά ψωμάκια bao buns, ξέρεις ήδη πόσο εθιστικά είναι! Αυτή η συνταγή έρχεται κατευθείαν από την ασιατική κουζίνα για να φέρει λίγη street food μαγεία στο σπίτι σου. Ετοιμάσου να φτιάξεις τα πιο νόστιμα σπιτικά μπάομπαν, έτοιμα να γεμίσουν με ό,τι λαχταράς—από χοιρινό μπάρμπεκιου μέχρι τραγανό κοτόπουλο ή ακόμα και χορτοφαγικές επιλογές. Το μυστικό είναι στη ζύμη: αφράτη, μαλακή και τέλεια στον ατμό. Πάμε να τα φτιάξουμε!
Υλικά (για περίπου 10 ψωμάκια)
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 125 ml χλιαρό γάλα ή νερό
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Ετοιμασία της ζύμης
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα (ή νερό) και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια.
- Ζύμωμα
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Ξεκούραση της ζύμης
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σχηματισμός των μπάομπαν
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και πλάθουμε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε οβάλ σχήμα και τη διπλώνουμε στη μέση, τοποθετώντας ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα για να μην κολλήσει.
- Μαγείρεμα στον ατμό
Βάζουμε τα μπάομπαν σε καλαθάκι ατμού, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους. Ατμίζουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα.
- Σερβίρισμα
Ανοίγουμε τα μπάομπαν και τα γεμίζουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας—κλασική επιλογή είναι μαριναρισμένο χοιρινό, τραγανό κοτόπουλο, πίκλες, φρέσκα λαχανικά και μια δυνατή σάλτσα!
Καλή απόλαυση!