Η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν είναι η τέλεια αφορμή για να δοκιμάσεις να φτιάξεις τα δικά σου, σπιτικά κρουασάν βουτύρου! Αν και η διαδικασία απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, το αποτέλεσμα σε ανταμείβει με τραγανή, αφράτη και βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα. Ετοιμάσου για το πιο αρωματικό πρωινό που έχεις δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά (για περίπου 12 κρουασάν)
🔹 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
🔹 10 γρ. αλάτι
🔹 50 γρ. ζάχαρη
🔹 10 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
🔹 300 ml γάλα χλιαρό
🔹 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (κρύο)
🔹 1 αυγό (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της ζύμης
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε στα στερεά υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Ενσωμάτωση του βουτύρου
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και τοποθετούμε το κρύο βούτυρο στο κέντρο. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να εγκλωβίσουμε το βούτυρο μέσα. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και την ξαναδιπλώνουμε στα τρία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές, με 30 λεπτά διάλειμμα στο ψυγείο κάθε φορά.
- Σχηματισμός των κρουασάν
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε τρίγωνα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα κρουασάν.
- Δεύτερη ζύμωση & ψήσιμο
Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 190°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Tip: Αν θέλεις extra γεύση, γέμισέ τα με σοκολάτα ή μαρμελάδα πριν τα τυλίξεις!
Καλή απόλαυση και Χρόνια Πολλά στην πιο βουτυρένια λιχουδιά της ημέρας!