Η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, τιμώντας αυτό το λαχταριστό, βουτυρένιο αρτοσκεύασμα που έχει γίνει σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Αν και η προέλευσή του συνδέεται με την Αυστρία, το κρουασάν καθιερώθηκε στη Γαλλία, όπου εξελίχθηκε στη μορφή που αγαπάμε σήμερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν είναι η τέλεια αφορμή για να δοκιμάσεις να φτιάξεις τα δικά σου, σπιτικά κρουασάν βουτύρου! Αν και η διαδικασία απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, το αποτέλεσμα σε ανταμείβει με τραγανή, αφράτη και βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα. Ετοιμάσου για το πιο αρωματικό πρωινό που έχεις δοκιμάσει ποτέ!

Υλικά (για περίπου 12 κρουασάν)

🔹 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
🔹 10 γρ. αλάτι
🔹 50 γρ. ζάχαρη
🔹 10 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
🔹 300 ml γάλα χλιαρό
🔹 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (κρύο)
🔹 1 αυγό (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της ζύμης
    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε στα στερεά υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Ενσωμάτωση του βουτύρου
    Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και τοποθετούμε το κρύο βούτυρο στο κέντρο. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να εγκλωβίσουμε το βούτυρο μέσα. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και την ξαναδιπλώνουμε στα τρία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές, με 30 λεπτά διάλειμμα στο ψυγείο κάθε φορά.
  3. Σχηματισμός των κρουασάν
    Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε τρίγωνα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα κρουασάν.
  4. Δεύτερη ζύμωση & ψήσιμο
    Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 190°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Tip: Αν θέλεις extra γεύση, γέμισέ τα με σοκολάτα ή μαρμελάδα πριν τα τυλίξεις!

Καλή απόλαυση και Χρόνια Πολλά στην πιο βουτυρένια λιχουδιά της ημέρας!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *